vrijdag, 28 augustus, 2020 De 25 procent hoogst scorende bedrijven voor duurzaamheid presteren ook economisch beter. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research. Deze bedrijven noteren een kritieke melkprijs die gemiddeld 2,5 euro per 100 kg lager ligt dan op de overige 75 procent van de bedrijven. Ook realiseren ze lagere voerkosten (ruim 100 euro per koe minder) en een hoger inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid (bijna 20.000 euro meer). Door een hoger percentage eigen vermogen (75 ten opzichte van 68) zijn ze ook financieel robuuster. Vier indicatoren voor duurzaamheidDe onderzoekers gebruikten voor de analyse data van gespecialiseerde melkveebedrijven in het Bedrijveninformatienetwerk. Ze rangschikten de bedrijven op duurzaamheid aan de hand van de vier indicatoren diergezondheid en dierwelzijn, klimaat en energie, milieu en biodiversiteit en weidegang. Significant extensieverDe 25 procent beste bedrijven voor duurzaamheid scoren op alle vlakken hoger in duurzaamheid dan de andere 75 procent. Ze combineren goede prestaties op het thema klimaat bijvoorbeeld met goede prestaties op diergezondheid en weidegang. In vergelijking met de andere bedrijven hebben deze bedrijven gemiddeld drie melkkoeien minder en twee hectare meer. Ze zijn daardoor significant extensiever in kilo’s melk per hectare (15.587 om 16.529 kg). De onderzoekers keken ook naar de invloed van omvang en intensiteit op de duurzaamheidsprestaties. Ze zagen dat kleinere en extensievere bedrijven gemiddeld beter scoorden op biodiversiteit en weidegang. Grote en intensieve bedrijven haalden betere scores voor klimaat en energie.
0 reacties
|
Duurzaamste bedrijven ook economisch sterker
De 25 procent hoogst scorende bedrijven voor duurzaamheid presteren ook economisch beter. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research.
Deze bedrijven noteren een kritieke melkprijs die gemiddeld 2,5 euro per 100 kg lager ligt dan op de overige 75 procent van de bedrijven. Ook realiseren ze lagere voerkosten (ruim 100 euro per koe minder) en een hoger inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid (bijna 20.000 euro meer). Door een hoger percentage eigen vermogen (75 ten opzichte van 68) zijn ze ook financieel robuuster.
Vier indicatoren voor duurzaamheid
De onderzoekers gebruikten voor de analyse data van gespecialiseerde melkveebedrijven in het Bedrijveninformatienetwerk. Ze rangschikten de bedrijven op duurzaamheid aan de hand van de vier indicatoren diergezondheid en dierwelzijn, klimaat en energie, milieu en biodiversiteit en weidegang.
Significant extensiever
De 25 procent beste bedrijven voor duurzaamheid scoren op alle vlakken hoger in duurzaamheid dan de andere 75 procent. Ze combineren goede prestaties op het thema klimaat bijvoorbeeld met goede prestaties op diergezondheid en weidegang. In vergelijking met de andere bedrijven hebben deze bedrijven gemiddeld drie melkkoeien minder en twee hectare meer. Ze zijn daardoor significant extensiever in kilo’s melk per hectare (15.587 om 16.529 kg).
De onderzoekers keken ook naar de invloed van omvang en intensiteit op de duurzaamheidsprestaties. Ze zagen dat kleinere en extensievere bedrijven gemiddeld beter scoorden op biodiversiteit en weidegang. Grote en intensieve bedrijven haalden betere scores voor klimaat en energie.
REAGEER