donderdag, 10 februari, 2022 De prijzen voor de afgekalfde vaarzen op de maandelijkse VOST-veiling in het Duitse Leer zijn extreem gestegen. Op de veiling deze week brachten de 144 vaarzen gemiddeld 2418 euro op, een stijging van 457 euro ten opzichte van de veiling in januari. KI-organisatie VOST, die de veilingen organiseert, spreekt van een ‘prijs-explosie’. ‘Het aanbod was lager, terwijl er door de goede melkprijs veel vraag is naar vaarzen’, verklaart Dietmar Albers, veilingcoördinator bij VOST, de hoge prijzen. ‘Het aanbod ligt normaal rond de 170 tot 180 vaarzen. Zelf de vaarzen melken is momenteel lonend. Of in elk geval, het draagt bij aan de cashflow die noodzakelijk is om alle stijgende kosten te dekken.’ Twee derde vaarzen naar Nederland en BelgiëOok de interesse van Nederlandse en Belgische kopers blijft volgens Albers onverminderd hoog. ‘Een derde van de vaarzen ging naar Nederland, een derde naar België en de resterende dieren bleven in Duitsland of gingen naar andere landen.’ Volgens Albers is het hoge veilinggemiddelde geen record. Een aantal jaren geleden zorgde grote vraag vanuit Italië voor nog hogere prijzen. Wel uniek is het volgens Albers dat er deze week slechts 10 vaarzen voor minder dan 2000 euro werden verkocht. De hoogste prijs van 3600 euro was voor een vaars met een stamboom die teruggaat op de Amerikaanse koefamilie van Four-of-a-Kind Jolt Justine. De koper komt uit Nederland. Volgende week veiling OsnabrückOok in het Duitse Osnabrück worden maandelijks vaarzen geveild. Voor de veiling op 16 februari zijn 276 vaarzen aangemeld. De verwachting dat ook hier hoge prijzen worden betaald, lijkt reëel.
0 reacties
|
Duitse veilingvaarzen extreem duur: 2418 euro
De prijzen voor de afgekalfde vaarzen op de maandelijkse VOST-veiling in het Duitse Leer zijn extreem gestegen. Op de veiling deze week brachten de 144 vaarzen gemiddeld 2418 euro op, een stijging van 457 euro ten opzichte van de veiling in januari.
KI-organisatie VOST, die de veilingen organiseert, spreekt van een ‘prijs-explosie’. ‘Het aanbod was lager, terwijl er door de goede melkprijs veel vraag is naar vaarzen’, verklaart Dietmar Albers, veilingcoördinator bij VOST, de hoge prijzen. ‘Het aanbod ligt normaal rond de 170 tot 180 vaarzen. Zelf de vaarzen melken is momenteel lonend. Of in elk geval, het draagt bij aan de cashflow die noodzakelijk is om alle stijgende kosten te dekken.’
Twee derde vaarzen naar Nederland en België
Ook de interesse van Nederlandse en Belgische kopers blijft volgens Albers onverminderd hoog. ‘Een derde van de vaarzen ging naar Nederland, een derde naar België en de resterende dieren bleven in Duitsland of gingen naar andere landen.’
Volgens Albers is het hoge veilinggemiddelde geen record. Een aantal jaren geleden zorgde grote vraag vanuit Italië voor nog hogere prijzen. Wel uniek is het volgens Albers dat er deze week slechts 10 vaarzen voor minder dan 2000 euro werden verkocht. De hoogste prijs van 3600 euro was voor een vaars met een stamboom die teruggaat op de Amerikaanse koefamilie van Four-of-a-Kind Jolt Justine. De koper komt uit Nederland.
Volgende week veiling Osnabrück
Ook in het Duitse Osnabrück worden maandelijks vaarzen geveild. Voor de veiling op 16 februari zijn 276 vaarzen aangemeld. De verwachting dat ook hier hoge prijzen worden betaald, lijkt reëel.
REAGEER