vrijdag, 19 januari, 2018 In samenwerking met de Dairy Campus start het collectief Dronewerkers in Noord-Nederland een onderzoeksproject met de toepassing van drones in de melkveehouderij. Dronewerkers is een samenwerkingsverband van acht dronevliegbedrijven. Het project moet melkveehouders extra grasland- en bodemdata opleveren om gerichter te kunnen bemesten of te besparen op kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De initiatiefnemers verwachten dat dronedata ook kunnen worden gebruikt on de grasgroei te voorspellen en het optimale oogstmoment te bepalen. Drone voor natuurontwikkelingKees de Koning, directeur van Dairy Campus, denkt dat drones daarnaast een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn bij het ontwikkelen van biodiversiteit en het sparen van weidevogels. ‘Met hulp van drones kun je de vruchtbare en minder vruchtbare percelen opsporen. Op de goede percelen kun je de grasteelt intensiveren, terwijl je de minder goede percelen kunt laten verruigen voor natuurontwikkeling. Ook kun je met een drone goed vogelnesten opsporen.’ AL langer ervaringOp de Dairy Campus werden vorig seizoen met behulp van een drone wekelijks grasopbrengsten bij verschillende bemestingsniveaus bepaald. Maar de techniek wordt ook ingezet voor het redden van wild. Loonwerker Christel Thijssen, een van de dronewerkers, vliegt al een paar jaar met drones bij melkveehouder Michiel Kroes in het Friese Katlijk. Als vaste grasblogger deelde hij in 2016 zijn ervaringen hierover met de lezers van Veeteelt. Een artikel over zijn bedrijf is hier terug te lezen.
0 reacties
|
Dronewerkers starten onderzoeksproject in melkveehouderij
In samenwerking met de Dairy Campus start het collectief Dronewerkers in Noord-Nederland een onderzoeksproject met de toepassing van drones in de melkveehouderij. Dronewerkers is een samenwerkingsverband van acht dronevliegbedrijven.
Het project moet melkveehouders extra grasland- en bodemdata opleveren om gerichter te kunnen bemesten of te besparen op kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De initiatiefnemers verwachten dat dronedata ook kunnen worden gebruikt on de grasgroei te voorspellen en het optimale oogstmoment te bepalen.
Drone voor natuurontwikkeling
Kees de Koning, directeur van Dairy Campus, denkt dat drones daarnaast een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn bij het ontwikkelen van biodiversiteit en het sparen van weidevogels. ‘Met hulp van drones kun je de vruchtbare en minder vruchtbare percelen opsporen. Op de goede percelen kun je de grasteelt intensiveren, terwijl je de minder goede percelen kunt laten verruigen voor natuurontwikkeling. Ook kun je met een drone goed vogelnesten opsporen.’
AL langer ervaring
Op de Dairy Campus werden vorig seizoen met behulp van een drone wekelijks grasopbrengsten bij verschillende bemestingsniveaus bepaald. Maar de techniek wordt ook ingezet voor het redden van wild. Loonwerker Christel Thijssen, een van de dronewerkers, vliegt al een paar jaar met drones bij melkveehouder Michiel Kroes in het Friese Katlijk. Als vaste grasblogger deelde hij in 2016 zijn ervaringen hierover met de lezers van Veeteelt. Een artikel over zijn bedrijf is hier terug te lezen.
REAGEER