vrijdag, 24 april, 2020 De liquiditeit van melkveebedrijven is de eerste drie maanden van 2020 verbeterd met 14.500 euro. Dat blijkt uit een analyse van ABN Amro. Volgens de bank had de coronacrisis nog geen gevolgen voor de markt voor zuivelgrondstoffen in het eerste kwartaal, waardoor de melkopbrengst gemiddeld 90 euro per koe steeg. Ook groeide de melkproductie per bedrijf met 4 procent en nam de melkprijs 1 procent toe. Zuivelafzet onder drukMinder optimistisch is ABN Amro over de huidige periode als gevolg van de coronacrisis. De afzet van zuivelproducten staat onder druk. In de periode van half maart tot medio april zijn de prijzen voor volle, magere melkpoeder en boter respectievelijk met 10, 22 en 25 procent gedaald. Ook de verkoop van kalveren zal de komende periode minder opbrengen. Opschorten aflossen en renteOm de liquiditeit van bedrijven niet te veel in gevaar te brengen, betalen veel ondernemers de komende 6 maanden geen aflossingen en soms ook geen rente aan hun bank. Dit is echter wel een tijdelijke oplossing, zo waarschuwt ABN Amro. Aflossing en rente bedragen samen zo’n 8 tot 9 cent van de kostprijs per kg melk De daling van de melkprijs kan op deze bedrijven worden opgevangen met deze maatregel, al realiseert elke ondernemer zich dat opschorting geen economisch rendement oplevert. Niet alle ondernemers maken overigens gebruik van de regeling die banken aanbieden. Beperkte daling liquiditeit voor komende maandenDe voorjaarswerkzaamheden en mestkosten worden veelal in het tweede kwartaal betaald. ABN Amro verwacht de komende maanden een beperkte daling van de liquiditeitspositie op het gemiddelde melkveebedrijf. Daarbij is er een groot verschil tussen melkveehouders die al dan niet gebruikmaken van de opschortingsregeling van banken.
0 reacties
|
Corona nog geen invloed op eerste kwartaalcijfers melkveebedrijven
De liquiditeit van melkveebedrijven is de eerste drie maanden van 2020 verbeterd met 14.500 euro.
Dat blijkt uit een analyse van ABN Amro. Volgens de bank had de coronacrisis nog geen gevolgen voor de markt voor zuivelgrondstoffen in het eerste kwartaal, waardoor de melkopbrengst gemiddeld 90 euro per koe steeg. Ook groeide de melkproductie per bedrijf met 4 procent en nam de melkprijs 1 procent toe.
Zuivelafzet onder druk
Minder optimistisch is ABN Amro over de huidige periode als gevolg van de coronacrisis. De afzet van zuivelproducten staat onder druk. In de periode van half maart tot medio april zijn de prijzen voor volle, magere melkpoeder en boter respectievelijk met 10, 22 en 25 procent gedaald. Ook de verkoop van kalveren zal de komende periode minder opbrengen.
Opschorten aflossen en rente
Om de liquiditeit van bedrijven niet te veel in gevaar te brengen, betalen veel ondernemers de komende 6 maanden geen aflossingen en soms ook geen rente aan hun bank. Dit is echter wel een tijdelijke oplossing, zo waarschuwt ABN Amro. Aflossing en rente bedragen samen zo’n 8 tot 9 cent van de kostprijs per kg melk De daling van de melkprijs kan op deze bedrijven worden opgevangen met deze maatregel, al realiseert elke ondernemer zich dat opschorting geen economisch rendement oplevert. Niet alle ondernemers maken overigens gebruik van de regeling die banken aanbieden.
Beperkte daling liquiditeit voor komende maanden
De voorjaarswerkzaamheden en mestkosten worden veelal in het tweede kwartaal betaald. ABN Amro verwacht de komende maanden een beperkte daling van de liquiditeitspositie op het gemiddelde melkveebedrijf. Daarbij is er een groot verschil tussen melkveehouders die al dan niet gebruikmaken van de opschortingsregeling van banken.
REAGEER