maandag, 8 juni, 2020 Schaf alle systemen van rechten af, stop met knellende middelvoorschriften en introduceer een ‘afrekenbare stoffenbalans’ waarop agrarische ondernemers kunnen sturen als het gaat om het terugdringen van mineralen, waaronder stikstof. Dit vergaande voorstel doet het Adviescollege Stikstofproblematiek, de commissie Remkes, in zijn eindadvies aan het kabinet. Prikkels voor ondernemerschapDe commissie roept het ministerie van LNV op om dit instrument verder uit te werken en daarbij prikkels en sancties voor ondernemers in te bouwen. ‘Als stimulans voor creatief ondernemerschap en als stok achter de deur tegen vrijblijvendheid’, aldus Remkes. Een dergelijk systeem zou moeten leiden tot een drastische vermindering van de administratieve lasten voor boeren. Daarbij wordt ook een heffing op kunstmest voorgesteld. Voorstellen sector goedHet stikstofbeleid zal duurzaam werken moeten belonen en zicht bieden op verdienmodellen voor ondernemers, vindt de commissie. ‘Boeren kunnen niet groen werken als ze rood staan’, benadrukt de voorzitter. ‘De sector zelf heeft goede voorstellen gedaan om de stikstofuitstoot vergaand terug te dringen’, zo geeft Remkes aan. Het adviescollege wijst er ook op dat de uitkoop van agrarische bedrijven niet vanzelf bijdraagt aan vermindering van de stikstofuitstoot en roept het kabinet selectief met deze maatregel om te gaan. Kabinetsbeleid niet vergaand genoegDe commissie is redelijk positief over de aanpak van de stikstofproblematiek tot nu toe, maar heeft ook kritiek. Zo is de doelstelling van het kabinet om de stikstofuitstoot in 2030 met 26 procent terug te brengen volgens het adviescollege niet vergaand genoeg. Dit zou naar 50 procent moeten. Bovendien spreekt de commissie haar zorg uit over de juridische borging van de genomen maatregelen. ‘Nog te veel gebeurt op basis van vrijwilligheid. Bovendien wordt er gezocht naar rek en ruimte waardoor het gevaar bestaat dat de belangrijkste problemen alsnog niet worden opgelost’, aldus Remkes. Ten slotte beveelt het adviescollege aan om beleid zo veel mogelijk te baseren op meetgegevens in plaats van op modelberekeningen.’ Het 179 pagina dikke eindrapport van de commissie Remkes is hier te downloaden.
0 reacties
|
Commissie Remkes pleit voor invoering afrekenbare stoffenbalans
Schaf alle systemen van rechten af, stop met knellende middelvoorschriften en introduceer een ‘afrekenbare stoffenbalans’ waarop agrarische ondernemers kunnen sturen als het gaat om het terugdringen van mineralen, waaronder stikstof.
Dit vergaande voorstel doet het Adviescollege Stikstofproblematiek, de commissie Remkes, in zijn eindadvies aan het kabinet.
Prikkels voor ondernemerschap
De commissie roept het ministerie van LNV op om dit instrument verder uit te werken en daarbij prikkels en sancties voor ondernemers in te bouwen. ‘Als stimulans voor creatief ondernemerschap en als stok achter de deur tegen vrijblijvendheid’, aldus Remkes. Een dergelijk systeem zou moeten leiden tot een drastische vermindering van de administratieve lasten voor boeren. Daarbij wordt ook een heffing op kunstmest voorgesteld.
Voorstellen sector goed
Het stikstofbeleid zal duurzaam werken moeten belonen en zicht bieden op verdienmodellen voor ondernemers, vindt de commissie. ‘Boeren kunnen niet groen werken als ze rood staan’, benadrukt de voorzitter. ‘De sector zelf heeft goede voorstellen gedaan om de stikstofuitstoot vergaand terug te dringen’, zo geeft Remkes aan. Het adviescollege wijst er ook op dat de uitkoop van agrarische bedrijven niet vanzelf bijdraagt aan vermindering van de stikstofuitstoot en roept het kabinet selectief met deze maatregel om te gaan.
Kabinetsbeleid niet vergaand genoeg
De commissie is redelijk positief over de aanpak van de stikstofproblematiek tot nu toe, maar heeft ook kritiek. Zo is de doelstelling van het kabinet om de stikstofuitstoot in 2030 met 26 procent terug te brengen volgens het adviescollege niet vergaand genoeg. Dit zou naar 50 procent moeten. Bovendien spreekt de commissie haar zorg uit over de juridische borging van de genomen maatregelen. ‘Nog te veel gebeurt op basis van vrijwilligheid. Bovendien wordt er gezocht naar rek en ruimte waardoor het gevaar bestaat dat de belangrijkste problemen alsnog niet worden opgelost’, aldus Remkes. Ten slotte beveelt het adviescollege aan om beleid zo veel mogelijk te baseren op meetgegevens in plaats van op modelberekeningen.’
Het 179 pagina dikke eindrapport van de commissie Remkes is hier te downloaden.
REAGEER