dinsdag, 7 november, 2017 Zelfstandigen die de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hoog vinden, hebben een alternatief in een broodfonds. Een broodfonds is een collectief van ondernemers. ‘De uitkering duurt maximaal twee jaar en de eerste maanden van arbeidsongeschiktheid zijn voor eigen risico. Het is heel overzichtelijk allemaal’, vertelt Biba Schoenmaker, een van de oprichters van het broodfonds. Pot raakt niet snel leegEen broodfonds telt twintig tot maximaal vijftig deelnemers. Elke deelnemer is vrij in het bedrag dat hij inlegt. Hoe hoger de inleg, des te hoger de uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Het geld stort een ondernemer op een eigen broodfondsrekening. Schoenmaker: ‘Als er iemand uitvalt, meldt hij zich bij het bestuur. Wij keren de schenkingen uit.’ De elf jaar ervaring leert dat het bijna nooit voorkomt dat de pot ‘leeg raakt’. Ook niet als er meerdere deelnemers tegelijk ziek zijn. Mocht zo’n situatie zich toch voordoen, dan is er de broodfondsalliantie en steunen de broodfondsgroepen elkaar onderling. VertrouwenDe constructie van het broodfonds staat of valt bij onderling vertrouwen. Zelfstandigen weten van elkaar dat ze niet bij het eerste het beste pijntje aan de bel trekken. Een controle door een arbo-arts of arbeidsdeskundige ontbreekt dan ook. ‘Ondernemers zijn volwassen, serieuze mensen. Het bestuur heeft bovendien maandelijks contact met zieke deelnemers’, vertelt Schoenmaker. Dertienduizend deelnemersEr bestaan inmiddels driehonderd broodfondsen en meer dan dertienduizend ondernemers die meedoen. Het aantal melkveehouders dat daarbij is aangesloten, is onbekend. ‘Er zitten zeker veehouders tussen, maar wij werken niet per branche. Ik denk dat het voor een melkveehouder wel rust kan geven als hij weet dat zijn vervangende arbeid bij ziekte kan worden betaald.’ In de special in Veeteelt november 1, die deze week verschijnt, wordt dieper ingegaan op het thema verzekeren.
0 reacties
|
Broodfonds alternatief voor verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid
Zelfstandigen die de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te hoog vinden, hebben een alternatief in een broodfonds. Een broodfonds is een collectief van ondernemers.
‘De uitkering duurt maximaal twee jaar en de eerste maanden van arbeidsongeschiktheid zijn voor eigen risico. Het is heel overzichtelijk allemaal’, vertelt Biba Schoenmaker, een van de oprichters van het broodfonds.
Pot raakt niet snel leeg
Een broodfonds telt twintig tot maximaal vijftig deelnemers. Elke deelnemer is vrij in het bedrag dat hij inlegt. Hoe hoger de inleg, des te hoger de uitkering bij arbeidsongeschiktheid. Het geld stort een ondernemer op een eigen broodfondsrekening. Schoenmaker: ‘Als er iemand uitvalt, meldt hij zich bij het bestuur. Wij keren de schenkingen uit.’
De elf jaar ervaring leert dat het bijna nooit voorkomt dat de pot ‘leeg raakt’. Ook niet als er meerdere deelnemers tegelijk ziek zijn. Mocht zo’n situatie zich toch voordoen, dan is er de broodfondsalliantie en steunen de broodfondsgroepen elkaar onderling.
Vertrouwen
De constructie van het broodfonds staat of valt bij onderling vertrouwen. Zelfstandigen weten van elkaar dat ze niet bij het eerste het beste pijntje aan de bel trekken. Een controle door een arbo-arts of arbeidsdeskundige ontbreekt dan ook. ‘Ondernemers zijn volwassen, serieuze mensen. Het bestuur heeft bovendien maandelijks contact met zieke deelnemers’, vertelt Schoenmaker.
Dertienduizend deelnemers
Er bestaan inmiddels driehonderd broodfondsen en meer dan dertienduizend ondernemers die meedoen. Het aantal melkveehouders dat daarbij is aangesloten, is onbekend. ‘Er zitten zeker veehouders tussen, maar wij werken niet per branche. Ik denk dat het voor een melkveehouder wel rust kan geven als hij weet dat zijn vervangende arbeid bij ziekte kan worden betaald.’
In de special in Veeteelt november 1, die deze week verschijnt, wordt dieper ingegaan op het thema verzekeren.
REAGEER