maandag, 12 oktober, 2020 De prijs van biologische melk was in de jaren 2017 en 2018 niet kostendekkend. Dit blijkt uit een analyse van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research naar de prijsontwikkeling van biologische uien, tomaten, witte kool/zuurkool, peren, varkensvlees en melk. In vrijwel alle gevallen worden de productiekosten van biologische agrarische producten gedekt door de opbrengsten, alleen biologische melkveehouders maakten de afgelopen jaren gemiddeld genomen verlies op hun productie. In de periode 2017-2018 was de winstmarge van biologische melkveehouders -4 procent. Dat van hun gangbare collega’s was ook negatief, maar met -2 procent was het verlies minder groot. Meer biologische melkveehoudersUit het rapport blijkt verder dat het marktaandeel van biologische melk in de supermarkt de afgelopen jaren langzaam stijgt. In 2016 was het marktaandeel van biologische melk 15,1 procent bij dagverse melkproducten, in 2019 was dit 16,4 procent. In diezelfde periode steeg de productie van biologische melk van ongeveer 180 duizend ton naar ruim 260 duizend ton. Het aantal biologische melkveebedrijven steeg tussen 2016 en 2018 van 438 naar 474. Biologische zuivel in de aanbiedingOok is de prijs voor dagverse zuivel in de supermarkt geanalyseerd. Vergeleken met gangbare zuivel fluctueert de prijs van biologische zuivel in de supermarkt veel meer, Dit wordt veroorzaakt door reclameacties van supermarkten. Biologische zuivel wordt vaker meegenomen in deze acties dan gangbare zuivel.
0 reacties
|
Biologische melkprijs afgelopen jaren niet kostendekkend
De prijs van biologische melk was in de jaren 2017 en 2018 niet kostendekkend. Dit blijkt uit een analyse van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research naar de prijsontwikkeling van biologische uien, tomaten, witte kool/zuurkool, peren, varkensvlees en melk.
In vrijwel alle gevallen worden de productiekosten van biologische agrarische producten gedekt door de opbrengsten, alleen biologische melkveehouders maakten de afgelopen jaren gemiddeld genomen verlies op hun productie. In de periode 2017-2018 was de winstmarge van biologische melkveehouders -4 procent. Dat van hun gangbare collega’s was ook negatief, maar met -2 procent was het verlies minder groot.
Meer biologische melkveehouders
Uit het rapport blijkt verder dat het marktaandeel van biologische melk in de supermarkt de afgelopen jaren langzaam stijgt. In 2016 was het marktaandeel van biologische melk 15,1 procent bij dagverse melkproducten, in 2019 was dit 16,4 procent. In diezelfde periode steeg de productie van biologische melk van ongeveer 180 duizend ton naar ruim 260 duizend ton. Het aantal biologische melkveebedrijven steeg tussen 2016 en 2018 van 438 naar 474.
Biologische zuivel in de aanbieding
Ook is de prijs voor dagverse zuivel in de supermarkt geanalyseerd. Vergeleken met gangbare zuivel fluctueert de prijs van biologische zuivel in de supermarkt veel meer, Dit wordt veroorzaakt door reclameacties van supermarkten. Biologische zuivel wordt vaker meegenomen in deze acties dan gangbare zuivel.
REAGEER