dinsdag, 26 maart, 2019 Nadat eind 2018 door de Europese Commissie al akkoord werd gegeven voor MAP 6 (mestactieprogramma 6) is nu ook de Vlaamse regering uit over de vertaling van dit nieuwe plan. Volgens informatie van Boerenbond bevat deze vertaling helaas wel extra nieuwe eisen. Boerenbond reageert verontwaardigd op de vertaling van de Vlaamse regering van MAP 6. ‘Het ontwerp-mestactieprogramma bevatte al een heel aantal verstrengingen ten opzichte van het huidige MAP 5. Bovendien worden nu een aantal extra maatregelen opgelegd die voor de sector helemaal niet evident zijn en waarmee we het moeilijk hebben’, stelt Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker. AfstroomzonesEen voorbeeld daarvan is de gebiedsgerichte benadering voor verschillende afstroomzones in Vlaanderen. Deze zones worden opgedeeld in verschillende types die aangeven hoe de staat van waterkwaliteit is en op basis daarvan gelden maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. ‘Dit principe blijft voor Boerenbond lastig te begrijpen. Strenge maatregelen opleggen op basis van ontoereikende grondwaterkwaliteit in bepaalde regio’s, zonder dat duidelijk of zichtbaar kan aangetoond worden dat dit een gunstige impact zal hebben, is dan ook moeilijk om te aanvaarden.’ Tijd voor duidelijkheidOndanks de negatieve uitpak is Boerenbond blij dat er duidelijkheid komt voor de boeren en tuinders. ‘We rekenen op een spoedige goedkeuring in het Vlaams Parlement en op een duidelijke en snelle communicatie vanuit de overheid naar de land- en tuinbouwers over het nieuwe systeem’, stelt Sonja De Becker.
0 reacties
|
Bijkomende eisen voor mestactieprogramma Vlaanderen
Nadat eind 2018 door de Europese Commissie al akkoord werd gegeven voor MAP 6 (mestactieprogramma 6) is nu ook de Vlaamse regering uit over de vertaling van dit nieuwe plan. Volgens informatie van Boerenbond bevat deze vertaling helaas wel extra nieuwe eisen.
Boerenbond reageert verontwaardigd op de vertaling van de Vlaamse regering van MAP 6. ‘Het ontwerp-mestactieprogramma bevatte al een heel aantal verstrengingen ten opzichte van het huidige MAP 5. Bovendien worden nu een aantal extra maatregelen opgelegd die voor de sector helemaal niet evident zijn en waarmee we het moeilijk hebben’, stelt Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker.
Afstroomzones
Een voorbeeld daarvan is de gebiedsgerichte benadering voor verschillende afstroomzones in Vlaanderen. Deze zones worden opgedeeld in verschillende types die aangeven hoe de staat van waterkwaliteit is en op basis daarvan gelden maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. ‘Dit principe blijft voor Boerenbond lastig te begrijpen. Strenge maatregelen opleggen op basis van ontoereikende grondwaterkwaliteit in bepaalde regio’s, zonder dat duidelijk of zichtbaar kan aangetoond worden dat dit een gunstige impact zal hebben, is dan ook moeilijk om te aanvaarden.’
Tijd voor duidelijkheid
Ondanks de negatieve uitpak is Boerenbond blij dat er duidelijkheid komt voor de boeren en tuinders. ‘We rekenen op een spoedige goedkeuring in het Vlaams Parlement en op een duidelijke en snelle communicatie vanuit de overheid naar de land- en tuinbouwers over het nieuwe systeem’, stelt Sonja De Becker.
REAGEER