dinsdag, 13 februari, 2018 Bestendig zetmeel gedraagt zich in een kuil met shredlage-mais anders dan in een kuil met gangbaar gehakseld mais. De hoeveelheid bestendig zetmeel van shredlage-maiskuilen blijft langer (tot zes maanden) stabiel dan in mais die traditioneel gehakseld is. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurofins, die het conserveringsverloop van 22 maiskuilen langere tijd heeft gevolgd. Intensief gebroken maispitDirect na de oogst is het bestendigzetmeelgehalte van shredlage-maiskuilen lager en het ammoniakgehalte hoger. Eurofins verwacht dat dat komt doordat de maispit intensief gebroken is. Zetmeel is, wanneer het goed beschikbaar is gemaakt, gemakkelijk opneembaar voor bacteriën. In shredlage-maiskuilen vinden daarom in korte tijd veel fermentatieprocessen plaats. Langere hakseldeeltjesTijdens de opslag neemt de hoeveelheid totaal en bestendig zetmeel in de loop van de tijd af. In het onderzoek bleef het bestendig zetmeel in shredlage-kuilen langer stabiel dan in de traditioneel gehakselde kuilen. Eurofins vermoedt dat dit verschil wordt veroorzaakt door het verschil in haksellengte. Shredlage-kuilen bevatten langere deeltjes dan gangbaar geoogste mais. De omzetting van celwanden door de bacteriën is daardoor trager.
0 reacties
|
Bestendig zetmeel in shredlage-maiskuil blijft langer stabiel
Bestendig zetmeel gedraagt zich in een kuil met shredlage-mais anders dan in een kuil met gangbaar gehakseld mais.
De hoeveelheid bestendig zetmeel van shredlage-maiskuilen blijft langer (tot zes maanden) stabiel dan in mais die traditioneel gehakseld is. Dat blijkt uit een onderzoek van Eurofins, die het conserveringsverloop van 22 maiskuilen langere tijd heeft gevolgd.
Intensief gebroken maispit
Direct na de oogst is het bestendigzetmeelgehalte van shredlage-maiskuilen lager en het ammoniakgehalte hoger. Eurofins verwacht dat dat komt doordat de maispit intensief gebroken is. Zetmeel is, wanneer het goed beschikbaar is gemaakt, gemakkelijk opneembaar voor bacteriën. In shredlage-maiskuilen vinden daarom in korte tijd veel fermentatieprocessen plaats.
Langere hakseldeeltjes
Tijdens de opslag neemt de hoeveelheid totaal en bestendig zetmeel in de loop van de tijd af. In het onderzoek bleef het bestendig zetmeel in shredlage-kuilen langer stabiel dan in de traditioneel gehakselde kuilen. Eurofins vermoedt dat dit verschil wordt veroorzaakt door het verschil in haksellengte. Shredlage-kuilen bevatten langere deeltjes dan gangbaar geoogste mais. De omzetting van celwanden door de bacteriën is daardoor trager.
REAGEER