dinsdag, 19 maart, 2019 Melkveehouders en zuivelondernemingen in België hebben zich sinds 18 maart verenigd in een bracheorganisatie. Onder de naam MilkBE formaliseren en versterken ze de al bestaande samenwerking en zoeken de partijen samen naar antwoorden op maatschappelijke vraagstukken. Dat melden de drie landbouworganisaties Boerenbond, het algemeen Boerensyndicaat en de Waalse Fédération Wallonne de l’Agriculture samen met de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie in een gezamenlijk persbericht. Samenwerken in MilkBE moet resulteren in win-winsituaties voor melkveehouders en melkverwerkers. Dat bewijzen volgens de betrokken partijen dergelijke initiatieven in Nederland en Frankrijk. Melkveehouder Van De Keere voorzitterTot voorzitter van de brancheorganisatie is benoemd de melkveehouder Dirk Van De Keere. ‘Met MilkBE kunnen wij op korte termijn programma’s waaruit de overheid zich terugtrekt, verder zetten met de gehele zuivelketen. Zonder MilkBE zouden deze waardevolle programma’s moeten stopgezet worden.’ Voor de toekomst verwacht MilkBE nog heel wat mogelijkheden, ook op het gebied van het verduurzamen van de zuivelsector. 0,08 euro per 1000 liter melkVergelijkbare brancheorganisaties in Nederland (ZuivelNL) en Frankrijk (CNIEL) werken met grote budgetten. ‘Wij starten in vergelijking eerder bescheiden’, vertelt Renaat Debergh, ondervoorzitter van MilkBE tegenover Vilt. Zowel producenten als verwerkers dragen 0,08 euro per 1000 liter melk bij. ‘Ons startbudget komt zo op 0,3 miljoen euro. Volgens Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat is het ook niet de bedoeling melkveehouders op kosten te jagen. ‘Wij zetten twee programma’s verder die in het Sanitair Fonds worden stopgezet. De bijdrage die eerst aan het fonds werd betaald, komt nu bij MilkBE terecht.’
0 reacties
|
Belgische zuivel verenigt zich onder de naam MilkBE
Melkveehouders en zuivelondernemingen in België hebben zich sinds 18 maart verenigd in een bracheorganisatie. Onder de naam MilkBE formaliseren en versterken ze de al bestaande samenwerking en zoeken de partijen samen naar antwoorden op maatschappelijke vraagstukken.
Dat melden de drie landbouworganisaties Boerenbond, het algemeen Boerensyndicaat en de Waalse Fédération Wallonne de l’Agriculture samen met de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie in een gezamenlijk persbericht. Samenwerken in MilkBE moet resulteren in win-winsituaties voor melkveehouders en melkverwerkers. Dat bewijzen volgens de betrokken partijen dergelijke initiatieven in Nederland en Frankrijk.
Melkveehouder Van De Keere voorzitter
Tot voorzitter van de brancheorganisatie is benoemd de melkveehouder Dirk Van De Keere.
‘Met MilkBE kunnen wij op korte termijn programma’s waaruit de overheid zich terugtrekt, verder zetten met de gehele zuivelketen. Zonder MilkBE zouden deze waardevolle programma’s moeten stopgezet worden.’ Voor de toekomst verwacht MilkBE nog heel wat mogelijkheden, ook op het gebied van het verduurzamen van de zuivelsector.
0,08 euro per 1000 liter melk
Vergelijkbare brancheorganisaties in Nederland (ZuivelNL) en Frankrijk (CNIEL) werken met grote budgetten. ‘Wij starten in vergelijking eerder bescheiden’, vertelt Renaat Debergh, ondervoorzitter van MilkBE tegenover Vilt. Zowel producenten als verwerkers dragen 0,08 euro per 1000 liter melk bij. ‘Ons startbudget komt zo op 0,3 miljoen euro. Volgens Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat is het ook niet de bedoeling melkveehouders op kosten te jagen. ‘Wij zetten twee programma’s verder die in het Sanitair Fonds worden stopgezet. De bijdrage die eerst aan het fonds werd betaald, komt nu bij MilkBE terecht.’
REAGEER