dinsdag, 13 oktober, 2020 Wetenschappers van KU Leuven en UAntwerpen zijn er in geslaagd om een CO2-vrij proces van ammoniakproductie te ontwikkelen. Het experiment zal nu in een pilotopstelling in het laboratorium verder worden getest, zo meldt het persbericht. De productie van ammoniak als bouwsteen voor kunstmest is een belangrijke bron van CO2-uitstoot. Wereldwijd is twee procent van de CO2-uitstoot toe te schrijven aan de productie van ammoniak, in Vlaanderen is dat zelfs vijftien procent van de uitstoot. Elektrische ladingen als de bliksemDe productie van ammoniak gebeurt tot nu toe voornamelijk door een mengsel van stikstofgas en waterstofgas door middel van hoge temperatuur en druk om te zetten in ammoniak. Het gebruik van aardgas als bron voor waterstofgas zorgt voor de grote CO2-uitstoot. De wetenschappers ontwikkelden een zogenaamde plasmareactor om uiterst stabiele stikstofatomen te splitsen. In de reactor vormen zich elektrische ladingen en hoge temperaturen, vergelijkbaar met bliksem. Dit zorgt voor de splitsing. Door reactie met zuurstof ontstaan er vervolgens stikstofoxides (NOx). Op basis van een bestaand filter uit de auto-industrie ontwikkelden de wetenschappers een techniek die er voor zorgt dat de NOx-moleculen worden omgezet in ammoniak. Kunstmestproductie op locatieMet de nieuwe vinding kan op duurzame wijze ammoniak worden geproduceerd. ‘Het mooie is dat de nodige grondstoffen, lucht en water, altijd en overal aanwezig zijn. Voor de opwekking van het plasma kun je elektriciteit gebruiken uit zonne- of windenergie’, stelt professor Johan Martens van KU Leuven. ‘In tegenstelling tot de huidige ammoniakproductie die gebeurt in een beperkt aantal gigantische reactoren, kan de plasmatechnologie lokaal worden ingezet met kleine installaties op verschillende plekken. Denk aan landbouwers in afgelegen gebieden: zij zouden met deze technologie, aangedreven door zonne- of windenergie, hun eigen meststoffen kunnen produceren. Onze technologie zal het bestaande productieproces van ammoniak niet meteen vervangen, maar kan op korte termijn wel een bijzonder waardevolle aanvulling bieden.’
0 reacties
|
Belgische wetenschappers maken kunstmest zonder CO2-uitstoot
Wetenschappers van KU Leuven en UAntwerpen zijn er in geslaagd om een CO2-vrij proces van ammoniakproductie te ontwikkelen. Het experiment zal nu in een pilotopstelling in het laboratorium verder worden getest, zo meldt het persbericht.
De productie van ammoniak als bouwsteen voor kunstmest is een belangrijke bron van CO2-uitstoot. Wereldwijd is twee procent van de CO2-uitstoot toe te schrijven aan de productie van ammoniak, in Vlaanderen is dat zelfs vijftien procent van de uitstoot.
Elektrische ladingen als de bliksem
De productie van ammoniak gebeurt tot nu toe voornamelijk door een mengsel van stikstofgas en waterstofgas door middel van hoge temperatuur en druk om te zetten in ammoniak. Het gebruik van aardgas als bron voor waterstofgas zorgt voor de grote CO2-uitstoot.
De wetenschappers ontwikkelden een zogenaamde plasmareactor om uiterst stabiele stikstofatomen te splitsen. In de reactor vormen zich elektrische ladingen en hoge temperaturen, vergelijkbaar met bliksem. Dit zorgt voor de splitsing. Door reactie met zuurstof ontstaan er vervolgens stikstofoxides (NOx). Op basis van een bestaand filter uit de auto-industrie ontwikkelden de wetenschappers een techniek die er voor zorgt dat de NOx-moleculen worden omgezet in ammoniak.
Kunstmestproductie op locatie
Met de nieuwe vinding kan op duurzame wijze ammoniak worden geproduceerd. ‘Het mooie is dat de nodige grondstoffen, lucht en water, altijd en overal aanwezig zijn. Voor de opwekking van het plasma kun je elektriciteit gebruiken uit zonne- of windenergie’, stelt professor Johan Martens van KU Leuven. ‘In tegenstelling tot de huidige ammoniakproductie die gebeurt in een beperkt aantal gigantische reactoren, kan de plasmatechnologie lokaal worden ingezet met kleine installaties op verschillende plekken. Denk aan landbouwers in afgelegen gebieden: zij zouden met deze technologie, aangedreven door zonne- of windenergie, hun eigen meststoffen kunnen produceren. Onze technologie zal het bestaande productieproces van ammoniak niet meteen vervangen, maar kan op korte termijn wel een bijzonder waardevolle aanvulling bieden.’
REAGEER