woensdag, 29 juli, 2020 ‘De rentabiliteit van agrarische bedrijven staat onder druk. Ondernemers hebben behoefte aan een duidelijke ‘stip op de horizon’. En daar kan de politiek bij helpen.’ Dit schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een notitie aan de Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie LNV. Financierbaarheid onder drukDe NVB verwacht dat de financierbaarheid van agrarische bedrijven bij ongewijzigd beleid verder onder druk zal komen te staan. ‘De internationale concurrentie zal toenemen, terwijl de kostprijs in Nederland relatief hoog blijft. Om voldoende concurrentiekracht te behouden zal Nederland moeten blijven investeren in verduurzaming en nieuwe verdienmodellen’, staat in de notitie. Lange termijn investeringen‘Agrarische ondernemers investeren voor de langere termijn. Door stelselmatig veranderende regelgeving en maatschappelijke behoeften is zo’n strategische koers nagenoeg onmogelijk, terwijl de terugverdientijd van investeringen vaak langer dan tien jaar is. Dat wringt in de dagelijkse praktijk. Het belangrijkste wat agrarische ondernemers nodig hebben is perspectief op een rendabele toekomst’, schrijft de NVB. Eerlijk verdeling in ketenDe banken geven aan dat het belangrijk is dat een eerlijke verdeling van prijzen en lasten in de keten wordt gestimuleerd en dat dit ook actie vraagt van de overheid. Ook wijzen ze op het belang van internationale afspraken. ‘De Nederlandse food- en agrisector geniet wereldwijd faam voor haar duurzaamheid en efficiëntie. Het is van belang dat internationaal een gelijk speelveld ontstaat en agrarische bedrijven de transitie naar volhoudbare voedsel- en landbouwmodellen doorzetten, waardoor Nederland haar meerwaarde kan blijven benutten’, aldus de NVB. Fiscale prijsprikkelsOpmerkelijk is dat de banken ook pleiten voor fiscale maatregelen om verduurzaming te stimuleren. ‘De overheid kan producten in prijs laten differentiëren via de belasting of btw, gekoppeld aan voorwaarden op het realiseren van beleidsdoelen, zoals verlaging van de stikstofemissie. Duurzame producten worden dan in verhouding goedkoper en daarmee wordt duurzamer consumeren en produceren gestimuleerd’, vindt de NVB. De volledige notitie van de NVB is online te lezen
0 reacties
|
Banken adviseren politiek: ‘Geef boeren duidelijkheid’
![]() |
‘De rentabiliteit van agrarische bedrijven staat onder druk. Ondernemers hebben behoefte aan een duidelijke ‘stip op de horizon’. En daar kan de politiek bij helpen.’
Dit schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een notitie aan de Tweede Kamerleden van de vaste Kamercommissie LNV.
Financierbaarheid onder druk
De NVB verwacht dat de financierbaarheid van agrarische bedrijven bij ongewijzigd beleid verder onder druk zal komen te staan. ‘De internationale concurrentie zal toenemen, terwijl de kostprijs in Nederland relatief hoog blijft. Om voldoende concurrentiekracht te behouden zal Nederland moeten blijven investeren in verduurzaming en nieuwe verdienmodellen’, staat in de notitie.
Lange termijn investeringen
‘Agrarische ondernemers investeren voor de langere termijn. Door stelselmatig veranderende regelgeving en maatschappelijke behoeften is zo’n strategische koers nagenoeg onmogelijk, terwijl de terugverdientijd van investeringen vaak langer dan tien jaar is. Dat wringt in de dagelijkse praktijk. Het belangrijkste wat agrarische ondernemers nodig hebben is perspectief op een rendabele toekomst’, schrijft de NVB.
Eerlijk verdeling in keten
De banken geven aan dat het belangrijk is dat een eerlijke verdeling van prijzen en lasten in de keten wordt gestimuleerd en dat dit ook actie vraagt van de overheid. Ook wijzen ze op het belang van internationale afspraken. ‘De Nederlandse food- en agrisector geniet wereldwijd faam voor haar duurzaamheid en efficiëntie. Het is van belang dat internationaal een gelijk speelveld ontstaat en agrarische bedrijven de transitie naar volhoudbare voedsel- en landbouwmodellen doorzetten, waardoor Nederland haar meerwaarde kan blijven benutten’, aldus de NVB.
Fiscale prijsprikkels
Opmerkelijk is dat de banken ook pleiten voor fiscale maatregelen om verduurzaming te stimuleren. ‘De overheid kan producten in prijs laten differentiëren via de belasting of btw, gekoppeld aan voorwaarden op het realiseren van beleidsdoelen, zoals verlaging van de stikstofemissie. Duurzame producten worden dan in verhouding goedkoper en daarmee wordt duurzamer consumeren en produceren gestimuleerd’, vindt de NVB.
De volledige notitie van de NVB is online te lezen
REAGEER