donderdag, 10 februari, 2022 De grote vraag naar zuivel in combinatie met tegenvallende melkproductiecijfers wereldwijd blijft dit jaar zorgen voor een onbalans in de wereldwijde zuivelmarkt. Die voorspelling deed Peder Tuborgh, de CEO van zuivelcoöperatie Arla, tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Arla. ‘Vanuit Azië, Oceanië en Europa zijn er geen signalen dat de melkproductie op korte termijn zal stijgen. Dat levert wereldwijd hoge prijzen voor basiszuivelproducten op. Er is maar een manier die er voor zal zorgen dat de vraag afneemt: een te hoge prijs.’ Meer melk niet eenvoudigDat de mondiale melkproductie niet zo makkelijk meer is te sturen komt onder meer door weersomstandigheden, maar steeds meer ook door wetgeving en het streven naar duurzame productie, aldus Tuborgh. ‘We zien dat de bedrijven in West-Europa niet meer zo hard groeien als andere jaren. Voer voor het vee moet steeds vaker, door wetgeving, meer lokaal geproduceerd worden. Dat drijft de lokale land- en ook de voerprijzen op. Meer melk produceren wordt daarmee niet eenvoudiger.’ Arla verwerkte in 2021 13,6 miljard kg melk. In 2020 was dat nog 13,9 miljard. Melkprijs van 39,7 centArla zag in 2021 de omzet toenemen naar 11,2 miljard (in 2020 nog 10,6 miljard), hoofdzakelijk als gevolg van hogere zuivelprijzen in de tweede helft van 2021. De markcluster Nederland, Frankijk en België droeg daar 360 miljoen aan bij tegenover 336 miljoen euro in 2020. De uitbetaalde melkprijs aan de leden-veehouders steeg in 2021 met 10 procent naar 39,7 cent per kg melk. Over 2021 krijgen de 9400 leden melkveehouders een nabetaling van 1,6 cent per kg melk, dat is tweederde van de totale winst van de organisatie. Succesvol in merkproductenVolgens Arla waren vooral de merkproducten vorig jaar succesvol. De Melkunieconcepten Protein en Breaker kenden bijvoorbeeld een omzetgroei van respectievelijk 18,8 en 40 procent. CEO Tuborgh wees ook graag op de succesvolle samenwerking met het internationale merk Starbucks. De omzet daarvan steeg met 26,9 procent ten opzichte van 2020. Arla zoek Nederlandse boerenDie forse groei in merkzuivelproducten zal in 2022 minder groot zijn, verwacht Arla. De totale omzet van de organisatie zal als gevolg van de hoge zuivelprijzen wel stijgen naar 11,8 tot 12,4 miljard, zo is de prognose. Arla geeft aan dat het bedrijf in Nederland op zoek is naar nieuwe leden-melkveehouders die weidemelk willen leveren.
0 reacties
|
Arla: onbalans in zuivelmarkt blijft aanhouden in 2022
![]() |
De grote vraag naar zuivel in combinatie met tegenvallende melkproductiecijfers wereldwijd blijft dit jaar zorgen voor een onbalans in de wereldwijde zuivelmarkt.
Die voorspelling deed Peder Tuborgh, de CEO van zuivelcoöperatie Arla, tijdens de presentatie van de jaarcijfers van Arla. ‘Vanuit Azië, Oceanië en Europa zijn er geen signalen dat de melkproductie op korte termijn zal stijgen. Dat levert wereldwijd hoge prijzen voor basiszuivelproducten op. Er is maar een manier die er voor zal zorgen dat de vraag afneemt: een te hoge prijs.’
Meer melk niet eenvoudig
Dat de mondiale melkproductie niet zo makkelijk meer is te sturen komt onder meer door weersomstandigheden, maar steeds meer ook door wetgeving en het streven naar duurzame productie, aldus Tuborgh. ‘We zien dat de bedrijven in West-Europa niet meer zo hard groeien als andere jaren. Voer voor het vee moet steeds vaker, door wetgeving, meer lokaal geproduceerd worden. Dat drijft de lokale land- en ook de voerprijzen op. Meer melk produceren wordt daarmee niet eenvoudiger.’ Arla verwerkte in 2021 13,6 miljard kg melk. In 2020 was dat nog 13,9 miljard.
Melkprijs van 39,7 cent
Arla zag in 2021 de omzet toenemen naar 11,2 miljard (in 2020 nog 10,6 miljard), hoofdzakelijk als gevolg van hogere zuivelprijzen in de tweede helft van 2021. De markcluster Nederland, Frankijk en België droeg daar 360 miljoen aan bij tegenover 336 miljoen euro in 2020. De uitbetaalde melkprijs aan de leden-veehouders steeg in 2021 met 10 procent naar 39,7 cent per kg melk. Over 2021 krijgen de 9400 leden melkveehouders een nabetaling van 1,6 cent per kg melk, dat is tweederde van de totale winst van de organisatie.
Succesvol in merkproducten
Volgens Arla waren vooral de merkproducten vorig jaar succesvol. De Melkunieconcepten Protein en Breaker kenden bijvoorbeeld een omzetgroei van respectievelijk 18,8 en 40 procent. CEO Tuborgh wees ook graag op de succesvolle samenwerking met het internationale merk Starbucks. De omzet daarvan steeg met 26,9 procent ten opzichte van 2020.
Arla zoek Nederlandse boeren
Die forse groei in merkzuivelproducten zal in 2022 minder groot zijn, verwacht Arla. De totale omzet van de organisatie zal als gevolg van de hoge zuivelprijzen wel stijgen naar 11,8 tot 12,4 miljard, zo is de prognose. Arla geeft aan dat het bedrijf in Nederland op zoek is naar nieuwe leden-melkveehouders die weidemelk willen leveren.
REAGEER