maandag, 20 augustus, 2018 Net als in Nedersaksen mogen ook biologische melkveehouders in de Duitse deelstaat Brandenburg gangbaar voer aankopen, als ze door de droogte geen biologisch ruwvoer meer hebben. Alleen accepteert zuivelverwerker Arla de melk dan niet meer als biologisch, meldt het Biojournaal. Arla geeft aan dat dat het vertrouwen van de consument en de handelsketen zou schaden. Dat zou betekenen dat de veehouders die melk dan als gangbaar moeten afzetten, tegen een lagere prijs. Anderen gaan er soepeler mee omAndere zuivelverwerkers, zoals Demeter en Bioland, gaan daar soepeler mee om, volgens het Biojournaal. Als door de droogte getroffen biologische veehouders door de ruwvoervoorraad heen zijn en er ook geen biologisch voer beschikbaar is op de markt, mogen zij gangbaar ruwvoer verstrekken. Wel stellen Demeter en Bioland dat dit alleen opgaat voor gras(kuil). Gangbare snijmais bevat te veel gewasbeschermingsmiddelen. Maar melk van koeien die uit nood met gangbaar gras zijn gevoerd, mag van hen als biologisch worden verkocht. Acht aanvragen binnenVolgens het landbouwministerie van Brandenburg zijn er inmiddels acht aanvragen binnengekomen voor gangbaar bijvoeren. De verwachting is dat dat aantal nog kan oplopen, naarmate meer bioboeren door hun ruwvoervoorraad heen raken. Woordvoerder Jens-Uwe Schade van het deelstaatsministerie in Potsdam vergelijkt de huidige situatie met de ophokplicht tijdens de vogelgriepperiode. Eieren van opgehokte bio-leghennen mochten toen ook als biologisch worden verkocht. ‘Daar moet men open mee omgaan.’ Hij verwacht dat consumenten uit solidariteit voor de boeren gewoon voor biologische melk blijven kiezen.
0 reacties
|
Arla in Duitsland strikt met regels biomelk
![]() |
Net als in Nedersaksen mogen ook biologische melkveehouders in de Duitse deelstaat Brandenburg gangbaar voer aankopen, als ze door de droogte geen biologisch ruwvoer meer hebben. Alleen accepteert zuivelverwerker Arla de melk dan niet meer als biologisch, meldt het Biojournaal.
Arla geeft aan dat dat het vertrouwen van de consument en de handelsketen zou schaden. Dat zou betekenen dat de veehouders die melk dan als gangbaar moeten afzetten, tegen een lagere prijs.
Anderen gaan er soepeler mee om
Andere zuivelverwerkers, zoals Demeter en Bioland, gaan daar soepeler mee om, volgens het Biojournaal. Als door de droogte getroffen biologische veehouders door de ruwvoervoorraad heen zijn en er ook geen biologisch voer beschikbaar is op de markt, mogen zij gangbaar ruwvoer verstrekken.
Wel stellen Demeter en Bioland dat dit alleen opgaat voor gras(kuil). Gangbare snijmais bevat te veel gewasbeschermingsmiddelen. Maar melk van koeien die uit nood met gangbaar gras zijn gevoerd, mag van hen als biologisch worden verkocht.
Acht aanvragen binnen
Volgens het landbouwministerie van Brandenburg zijn er inmiddels acht aanvragen binnengekomen voor gangbaar bijvoeren. De verwachting is dat dat aantal nog kan oplopen, naarmate meer bioboeren door hun ruwvoervoorraad heen raken.
Woordvoerder Jens-Uwe Schade van het deelstaatsministerie in Potsdam vergelijkt de huidige situatie met de ophokplicht tijdens de vogelgriepperiode. Eieren van opgehokte bio-leghennen mochten toen ook als biologisch worden verkocht. ‘Daar moet men open mee omgaan.’
Hij verwacht dat consumenten uit solidariteit voor de boeren gewoon voor biologische melk blijven kiezen.
REAGEER