dinsdag, 20 november, 2018 De achttien melkveebedrijven die meedraaien in het project Koeien en Kansen, laten een grote variatie zien in ammoniakemissie. Dit blijkt uit berekeningen op basis van de KringloopWijzer. Per hectare stoten de Koeien en Kansen-bedrijven gemiddeld 64 kilo stikstof uit. De emissie varieert echter van net iets meer dan 40 tot ruim 105 kilo per hectare. Deze grote verschillen worden voor een belangrijk deel verklaard door verschillen in intensiteit. Zo produceert het bedrijf dat het gunstigst scoort, ongeveer 11.000 kilo melk per hectare, terwijl het bedrijf met de hoogste ammoniakemissie rond de 44.000 kilo melk per hectare zit. Drijfmest uitrijden belangrijkstBijna de helft van de ammoniak ontstaat op het land als gevolg van het uitrijden van mest, weidegang en verliezen bij de oogst. De aanwending van drijfmest is hierbij veruit het belangrijkst en deze activiteit zorgt ook voor de grootste variatie tussen bedrijven. Op tien bedrijven wordt drijfmest voor het uitrijden verdund met water. Hiermee wordt de ammoniakemissie met ongeveer 40 procent verminderd. Meer weiden gunstigVeel minder groot is de variatie in emissie uit de stal. Deze ligt tussen de 10 en 13 kilo ammoniak per grootvee-eenheid. Bedrijven die op dit kengetal gunstig scoren, realiseren een hoge stikstofbenutting uit het rantsoen, bijvoorbeeld door een beperkt aandeel graskuil. Daarnaast is de ammoniakemissie uit de stal en de mestopslag duidelijk lager naarmate de koeien meer uren en dagen weidegang krijgen.
0 reacties
|
Ammoniak Koeien en Kansen varieert van 40 tot 105 kilo per hectare
De achttien melkveebedrijven die meedraaien in het project Koeien en Kansen, laten een grote variatie zien in ammoniakemissie. Dit blijkt uit berekeningen op basis van de KringloopWijzer.
Per hectare stoten de Koeien en Kansen-bedrijven gemiddeld 64 kilo stikstof uit. De emissie varieert echter van net iets meer dan 40 tot ruim 105 kilo per hectare.
Deze grote verschillen worden voor een belangrijk deel verklaard door verschillen in intensiteit. Zo produceert het bedrijf dat het gunstigst scoort, ongeveer 11.000 kilo melk per hectare, terwijl het bedrijf met de hoogste ammoniakemissie rond de 44.000 kilo melk per hectare zit.
Drijfmest uitrijden belangrijkst
Bijna de helft van de ammoniak ontstaat op het land als gevolg van het uitrijden van mest, weidegang en verliezen bij de oogst. De aanwending van drijfmest is hierbij veruit het belangrijkst en deze activiteit zorgt ook voor de grootste variatie tussen bedrijven.
Op tien bedrijven wordt drijfmest voor het uitrijden verdund met water. Hiermee wordt de ammoniakemissie met ongeveer 40 procent verminderd.
Meer weiden gunstig
Veel minder groot is de variatie in emissie uit de stal. Deze ligt tussen de 10 en 13 kilo ammoniak per grootvee-eenheid. Bedrijven die op dit kengetal gunstig scoren, realiseren een hoge stikstofbenutting uit het rantsoen, bijvoorbeeld door een beperkt aandeel graskuil.
Daarnaast is de ammoniakemissie uit de stal en de mestopslag duidelijk lager naarmate de koeien meer uren en dagen weidegang krijgen.
REAGEER