dinsdag, 12 oktober, 2021 Verdeel Nederland in 113 regio’s en ga binnen die regio’s samen met landbouw, maatschappij en overheden op zoek naar oplossingen voor de stikstof- en woningcrisis en een klimaatbestendige landbouw. Dat is in een notendop het plan dat AgriNL lanceert. AgriNL is een collectief van elf invloedrijke bedrijven in de Nederlandse landbouwsector en LTO Nederland. Het gaat om bedrijven als FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus, Rabobank, Lely en Avebe. Generieke maatregelen werken nietIn een advertentiecampagne in landelijke media vraag AgriNL aandacht voor het plan waarbij gesteld wordt dat de maatschappelijke uitdagingen vragen om een regionale aanpak. Generieke maatregelen werken niet volgens AgriNL, omdat in Groningen de uitdagingen anders zijn dan in Zuid-Limburg of de Randstad. Perspectief voor 25 jaarAgriNL stelt een (her)invoering voor van de Rijksdienst voor Landelijk Gebied (RLG) als centrale programmaorganisatie. Deze maakt plannen en afspraken per gebied en zorgt ervoor dat in Den Haag de noodzakelijke regelgeving tot stand komt en dat regionale processen worden uitgevoerd. RLG start jaarlijks in 10 gebieden met structurele en regionaal-economische uitwisseling van grond en rechten. Bij deze omgevingsplannen zijn zowel gemeentes, provincies als waterschappen betrokken. Zo kan er volgens de initiatiefnemers een regio ontstaan waarbij er een ‘maatschappelijk contract is tussen landbouw en maatschappij waarbij er voor 25 jaar een duurzaam perspectief voor boeren en omwonenden ontstaat.’ Jaarlijkse kosten 1,5 miljardDe jaarlijkse herinrichtingskosten (uitkopen, verplaatsen, afwaardering en verhandelen emissierechten) zouden komen op 1,5 miljard euro. AgriNL heeft de plannen doorgerekend en al een voorstel voor gebiedsindeling gemaakt. Oud-Rabobankdirecteur Ruud Huirne is aangetrokken als onafhankelijk secretaris. Klik hier om het plan te bekijken.
0 reacties
|
AgriNL: regionale aanpak als oplossing stikstof- en woningcrisis
Verdeel Nederland in 113 regio’s en ga binnen die regio’s samen met landbouw, maatschappij en overheden op zoek naar oplossingen voor de stikstof- en woningcrisis en een klimaatbestendige landbouw.
Dat is in een notendop het plan dat AgriNL lanceert. AgriNL is een collectief van elf invloedrijke bedrijven in de Nederlandse landbouwsector en LTO Nederland. Het gaat om bedrijven als FrieslandCampina, Agrifirm, De Heus, Rabobank, Lely en Avebe.
Generieke maatregelen werken niet
In een advertentiecampagne in landelijke media vraag AgriNL aandacht voor het plan waarbij gesteld wordt dat de maatschappelijke uitdagingen vragen om een regionale aanpak. Generieke maatregelen werken niet volgens AgriNL, omdat in Groningen de uitdagingen anders zijn dan in Zuid-Limburg of de Randstad.
Perspectief voor 25 jaar
AgriNL stelt een (her)invoering voor van de Rijksdienst voor Landelijk Gebied (RLG) als centrale programmaorganisatie. Deze maakt plannen en afspraken per gebied en zorgt ervoor dat in Den Haag de noodzakelijke regelgeving tot stand komt en dat regionale processen worden uitgevoerd. RLG start jaarlijks in 10 gebieden met structurele en regionaal-economische uitwisseling van grond en rechten. Bij deze omgevingsplannen zijn zowel gemeentes, provincies als waterschappen betrokken. Zo kan er volgens de initiatiefnemers een regio ontstaan waarbij er een ‘maatschappelijk contract is tussen landbouw en maatschappij waarbij er voor 25 jaar een duurzaam perspectief voor boeren en omwonenden ontstaat.’
Jaarlijkse kosten 1,5 miljard
De jaarlijkse herinrichtingskosten (uitkopen, verplaatsen, afwaardering en verhandelen emissierechten) zouden komen op 1,5 miljard euro.
AgriNL heeft de plannen doorgerekend en al een voorstel voor gebiedsindeling gemaakt. Oud-Rabobankdirecteur Ruud Huirne is aangetrokken als onafhankelijk secretaris.
Klik hier om het plan te bekijken.
REAGEER