woensdag, 20 mei, 2020 Alleen al in de maand mei beurt een gemiddelde melkveehouder 2675 euro minder melkgeld als gevolg van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Dit heeft Agractie Nederland berekend. De belangenbehartiger vraagt het ministerie van LNV om compensatie en roept Nederlandse supermarkten op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. Melkprijsdaling negen procentAgractie onderzocht de ontwikkeling van de garantieprijs van FrieslandCampina in de afgelopen maanden en maakte daarbij ook een vergelijking met de melkprijsontwikkeling in 2019. De verwachtingen voor de melkprijs van dit jaar waren aanvankelijk positief. Sinds maart is de melkprijs echter fors gedaald. In mei was deze met 33 euro per 100 kilo al zo’n negen procent lager dan in februari. Grote klap komt nogDe inkomstenderving voor Nederlandse melkveehouders over de maanden april en mei wordt door Agractie geraamd op in totaal 64 miljoen euro, uitgaande van een stabiele melkprijs na februari. In dit bedrag is geen rekening gehouden met de voorspelde prijsstijging. Ook de daling van de opbrengstprijzen van slachtkoeien en nuchtere kalveren is niet meegerekend. ‘Nu al zijn de gevolgen zichtbaar, maar de verwachting is dat de grote klap nog gaat komen’, schrijft Agractie in een persbericht. Pleidooi voor compensatieDe coronacrisis kan volgens Agractie de nekslag betekenen voor veel melkveehouders. De belangengroep zal de resultaten van het onderzoek delen met het ministerie van LNV en dringt aan op compensatie. Retailers en andere marktpartijen worden opgeroepen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de inkoopprijs voor Nederlandse zuivel.
0 reacties
|
Agractie: ‘Corona kostte melkveehouders al 64 miljoen euro’
Alleen al in de maand mei beurt een gemiddelde melkveehouder 2675 euro minder melkgeld als gevolg van de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.
Dit heeft Agractie Nederland berekend. De belangenbehartiger vraagt het ministerie van LNV om compensatie en roept Nederlandse supermarkten op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.
Melkprijsdaling negen procent
Agractie onderzocht de ontwikkeling van de garantieprijs van FrieslandCampina in de afgelopen maanden en maakte daarbij ook een vergelijking met de melkprijsontwikkeling in 2019. De verwachtingen voor de melkprijs van dit jaar waren aanvankelijk positief. Sinds maart is de melkprijs echter fors gedaald. In mei was deze met 33 euro per 100 kilo al zo’n negen procent lager dan in februari.
Grote klap komt nog
De inkomstenderving voor Nederlandse melkveehouders over de maanden april en mei wordt door Agractie geraamd op in totaal 64 miljoen euro, uitgaande van een stabiele melkprijs na februari. In dit bedrag is geen rekening gehouden met de voorspelde prijsstijging. Ook de daling van de opbrengstprijzen van slachtkoeien en nuchtere kalveren is niet meegerekend. ‘Nu al zijn de gevolgen zichtbaar, maar de verwachting is dat de grote klap nog gaat komen’, schrijft Agractie in een persbericht.
Pleidooi voor compensatie
De coronacrisis kan volgens Agractie de nekslag betekenen voor veel melkveehouders. De belangengroep zal de resultaten van het onderzoek delen met het ministerie van LNV en dringt aan op compensatie. Retailers en andere marktpartijen worden opgeroepen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om de inkoopprijs voor Nederlandse zuivel.
REAGEER