vrijdag, 19 maart, 2021 ‘Een krimp van de veestapel is geen beleidsdoel op zich, maar kan wel een effectief middel zijn om de druk van de landbouwsector op de milieugebruiksruimte te verlagen.’ Het is een passage uit een van de adviesrapporten die vandaag zijn gepresenteerd over het stikstofbeleid tot 2050. De rapporten zijn in opdracht van het demissionaire kabinet opgesteld door een onafhankelijk onderzoeksbureau met als doel het nieuwe kabinet input te geven voor het toekomstig stikstofbeleid. Technische oplossingen niet voldoendeIn de uitgebreide rapporten wordt gekeken naar alle sectoren, maar de conclusie is dat de grootste stappen zijn te zetten in de reductie van stikstofuitstoot in de veehouderij. Met name de melkveehouderijsector wordt daarbij genoemd. ‘Met technische- en managementmaatregelen kan de komende jaren een significante reductie van de NH3-emissie in de landbouwsector gerealiseerd worden. Innovatie kan op de langere termijn dit reductiepotentieel nog verder vergroten. Tegelijkertijd is de uitdaging op het gebied van stikstof en klimaat groot. Hoe eerder en hoe meer de emissies gereduceerd moeten worden, hoe moeilijker de reductieopgave alleen met technische maatregelen ingevuld kan worden’, zo schrijven de onderzoekers. Praktische uitvoerbaarheid een probleemLTO Nederland heeft al zich sterk verzet tegen adviezen. De belangenorganisatie vreest dat Nederland met de huidige benadering van de stikstofproblematiek steeds verder wegzakt in een planmatige en weinig realistische benadering. Dit heeft grote economische gevolgen voor veel bedrijven en het platteland. Bij veel voorstellen uit de adviezen is praktische uitvoerbaarheid een groot probleem waar te makkelijk overheen wordt gestapt. Bovendien ontbreekt wederom een benadering die rechtdoet aan het verdienvermogen van boeren en tuinders. Klik hier om de adviesrapporten te bekijken.
2 reacties
|
Adviesrapport nieuw kabinet zet in op krimp veestapel
![]() |
‘Een krimp van de veestapel is geen beleidsdoel op zich, maar kan wel een effectief middel zijn om de druk van de landbouwsector op de milieugebruiksruimte te verlagen.’
Het is een passage uit een van de adviesrapporten die vandaag zijn gepresenteerd over het stikstofbeleid tot 2050. De rapporten zijn in opdracht van het demissionaire kabinet opgesteld door een onafhankelijk onderzoeksbureau met als doel het nieuwe kabinet input te geven voor het toekomstig stikstofbeleid.
Technische oplossingen niet voldoende
In de uitgebreide rapporten wordt gekeken naar alle sectoren, maar de conclusie is dat de grootste stappen zijn te zetten in de reductie van stikstofuitstoot in de veehouderij. Met name de melkveehouderijsector wordt daarbij genoemd. ‘Met technische- en managementmaatregelen kan de komende jaren een significante reductie van de NH3-emissie in de landbouwsector gerealiseerd worden. Innovatie kan op de langere termijn dit reductiepotentieel nog verder vergroten. Tegelijkertijd is de uitdaging op het gebied van stikstof en klimaat groot. Hoe eerder en hoe meer de emissies gereduceerd moeten worden, hoe moeilijker de reductieopgave alleen met technische maatregelen ingevuld kan worden’, zo schrijven de onderzoekers.
Praktische uitvoerbaarheid een probleem
LTO Nederland heeft al zich sterk verzet tegen adviezen. De belangenorganisatie vreest dat Nederland met de huidige benadering van de stikstofproblematiek steeds verder wegzakt in een planmatige en weinig realistische benadering. Dit heeft grote economische gevolgen voor veel bedrijven en het platteland. Bij veel voorstellen uit de adviezen is praktische uitvoerbaarheid een groot probleem waar te makkelijk overheen wordt gestapt. Bovendien ontbreekt wederom een benadering die rechtdoet aan het verdienvermogen van boeren en tuinders.
Klik hier om de adviesrapporten te bekijken.
Reacties
de mestmonsters van
denk dat het allemaal wel mee
REAGEER