donderdag, 12 december, 2019 Sectoreconomen van ABN AMRO verwachten dat de grondprijs de komende vijf jaar onder druk blijft staan. Een prijsdaling voor grasland sluiten ze niet uit. Dit schrijft de bank in het vandaag verschenen rapport ‘Grond om te boeren’. Warme saneringVan veel melkveebedrijven is volgens ABN AMRO het rendement te laag om de aankoop van grond te kunnen financieren. Bovendien verwacht de bank een warme sanering van melkveebedrijven door het stikstofbeleid en gebrek aan opvolging. Dit vergroot het aanbod van grasland, waardoor de prijs daalt. Ook de toenemende onzekerheid in de agrarische sector en een verslechterend ondernemersklimaat en sentiment zorgen volgens de economen voor druk op de grondprijzen. Vraag naar akkerland blijftHier staat tegenover dat grond schaarser wordt door de vraag naar grond voor andere functies. Daarbij blijft de rente voorlopig laag en is grond nog steeds een interessante belegging. Voor akkerbouwers is schaalvergroting bovendien een manier is om de kosten te drukken. De economen van ABN AMRO voorspellen dan ook dat de prijs van akkerland nog licht zal stijgen. Grotere prijsverschillenABN AMRO berekende dat de prijs voor landbouwgrond de afgelopen zeven jaar met zo’n dertig procent is gestegen. Dit jaar is echter een kentering zichtbaar met dalende prijzen in het eerste halfjaar. In het derde kwartaal steeg de prijs van akkerland weer maar de prijs van grasland bleef gelijk. De bank verwacht dat de prijsverschillen tussen akkerbouwgrond en grasland de komende jaren verder toe zullen nemen. Ook voorspellen de economen grotere verschillen tussen courante en minder courante percelen. Het rapport ‘Grond om te boeren’ is te downloaden van de site van ABN AMRO.
3 reacties
|
ABN AMRO houdt rekening met dalende graslandprijs
Sectoreconomen van ABN AMRO verwachten dat de grondprijs de komende vijf jaar onder druk blijft staan. Een prijsdaling voor grasland sluiten ze niet uit.
Dit schrijft de bank in het vandaag verschenen rapport ‘Grond om te boeren’.
Warme sanering
Van veel melkveebedrijven is volgens ABN AMRO het rendement te laag om de aankoop van grond te kunnen financieren. Bovendien verwacht de bank een warme sanering van melkveebedrijven door het stikstofbeleid en gebrek aan opvolging. Dit vergroot het aanbod van grasland, waardoor de prijs daalt. Ook de toenemende onzekerheid in de agrarische sector en een verslechterend ondernemersklimaat en sentiment zorgen volgens de economen voor druk op de grondprijzen.
Vraag naar akkerland blijft
Hier staat tegenover dat grond schaarser wordt door de vraag naar grond voor andere functies. Daarbij blijft de rente voorlopig laag en is grond nog steeds een interessante belegging. Voor akkerbouwers is schaalvergroting bovendien een manier is om de kosten te drukken. De economen van ABN AMRO voorspellen dan ook dat de prijs van akkerland nog licht zal stijgen.
Grotere prijsverschillen
ABN AMRO berekende dat de prijs voor landbouwgrond de afgelopen zeven jaar met zo’n dertig procent is gestegen. Dit jaar is echter een kentering zichtbaar met dalende prijzen in het eerste halfjaar. In het derde kwartaal steeg de prijs van akkerland weer maar de prijs van grasland bleef gelijk. De bank verwacht dat de prijsverschillen tussen akkerbouwgrond en grasland de komende jaren verder toe zullen nemen. Ook voorspellen de economen grotere verschillen tussen courante en minder courante percelen.
Het rapport ‘Grond om te boeren’ is te downloaden van de site van ABN AMRO.
Reacties
Misschien kan een deel van
ABN/Amro is gered door de
grasland is vaak te nat voor
REAGEER