Economie

Na 1,5 jaar voor het eerst stijging melkaanvoer

De extreem hoge melkprijzen nodigen uit om de melkproductie te verhogen
De extreem hoge melkprijzen nodigen uit om de melkproductie te verhogen

De Nederlandse melkaanvoer is voor het eerst in 1,5 jaar tijd gestegen.

 In juni ontvingen de zuivelondernemingen 1,5 procent meer melk dan vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van ZuivelNl.

Hoge prijs motiveert productie

ZuivelNL denkt dat de extreem hoge melkprijs veehouders motiveert om de productie op te voeren. In het eerste half jaar ligt de melkaanvoer nog wel 102 miljoen kg (1,5 procent) lager dan het eerste half jaar van vorig jaar.

Wereldwijd minder melk

De daling in van de melkaanvoer in de EU zet door. De maancijfers van juni tonen en daling van 2 procent ten opzichte van april. In Duitsland, Frankijk en Ierland daalde de melkaanvoer met twee procent, waarschijnlijk als gevolg van de droogte.

Ook in andere, mondiaal belangrijke zuivelexporterende landen was er sprake van een daling. Zowel Australië (-9%) als Nieuw-Zeeland (-7%) zagen de melkproductie wederom fors teruglopen. De VS produceerden 1% minder melk, een vergelijkbare afname als in april. De Uruguayaanse melkaanvoer daalde verder met bijna 3%.

Gevolgen melkprijs onzeker

De gevolgen voor de melkprijs zijn volgens ZuivelNL lastig te voorspellen. Door de vakantieperiode neemt de vraag op de interne markten af. De spanning in de Oekraïne, de Europese sancties en de gevolgen daarvan voor de energievoorziening in de diverse lidstaten (voornamelijk Duitsland), maken het erg lastig om in te schatten wat dit voor gevolgen zal hebben voor de beschikbaarheid van product op de termijn.