Economie

Melkprijs voor komende 8 tot 10 jaar ingeschat op 49 euro

De langetermijnverwachtingen voor de melkveehouderij laten een melkprijs van 49 euro per 100 kilogram melk zien, maar gaat ook uit van hogere kosten
De langetermijnverwachtingen voor de melkveehouderij laten een melkprijs van 49 euro per 100 kilogram melk zien, maar gaat ook uit van hogere kosten

Het panel ‘Langetermijnprognoses melkveehouderij’ met financieel deskundigen uit de zuivelsector verwacht voor de komende acht tot tien jaar een hoger prijsniveau voor melkveehouders. De melkprijs wordt ingeschat op 49 euro per 100 kilogram melk.

De deskundigen baseren hun inschatting op de EU Agricultural Outlook en op de verwachtingen over de ontwikkeling van de melkprijs in Nederland. De berekening neemt de contante nabetalingen en toeslagen mee die in de kasstroom tot uiting komen.

Krapper aanbod stuwt melkprijs

De verwachte 49 euro is een stijging van 2 euro ten opzichte van de verwachte melkprijs die vorig jaar tot stand kwam. Dit komt doordat er rekening is gehouden met een krapper aanbod, wat een opwaarts effect heeft op de prijs. 

Ook hogere kosten

Niet alleen de melkprijs wordt hoger ingeschat, ook de variabele en vaste kosten voor de productie van melk zullen naar verwachting stijgen. Dit komt onder andere door hogere kosten voor arbeid, maar ook door hogere vaste kosten. Daarnaast zal het inspelen op klimaat-, biodiversiteits- en grondgebondenheidsdoelen naar verwachting ook kostenverhogend werken, verwachten de experts.

Voerkosten stijgen met vijf procent

In de langetermijnprognose wordt ook naar voer- en veeprijzen gekeken. De voerprijzen voor brok komen uit op 38,00 euro per 100 kg voor luxe brok, 36,00 euro voor eiwitrijke brok en 47,00 euro voor zeer eiwitrijke brok. Bedrijfsspecifiek kan rekening gehouden worden met een plus van 5 procent ten opzichte van de gemiddelde voerkosten van de afgelopen vijf jaar. 

Gevolgen derogatieafbouw voor mestafzet

De veeprijzen pakken ook hoger uit, doordat er minder jongvee wordt aangehouden. De prijzen zullen volgens het panel aansluiten bij de gemiddelde prijzen van het afgelopen half jaar. Toen waren de veeprijzen ook al relatief hoog. De kosten van mestafzet zijn vooralsnog op 10 tot 30 euro per kuub vastgesteld voor de reguliere afzet. Het effect van de afbouw van derogatie is volgens de deskundigen nog lastig in te schatten, al is wel duidelijk dat dit proces de mestafzetkosten op zal drijven.