Internationale krimp in productie drijft prijs rundvlees op
Wie de wereldprijzen voor rundvlees volgt, heeft de sterke prijstoename in de laatste maand al opgemerkt. Op Australië na tonen alle karkasprijzen een prijstoename. Ook in België stegen de prijzen voor koeien sterk door, richting 7 euro per kg geslacht gewicht. Een krimpende markt is hier zeker een verklaring voor.
Dat blijkt ook uit diverse, recent gepubliceerde rapporten, waaronder een rapport van Rabobank. Dit rapport wijst op de krimp van de veestapel in de vier grootste rundvlees-producerende landen, wat zal resulteren in een wereldwijde vermindering van het rundvleesaanbod. Brazilië (-5%) en de Verenigde Staten (-3%) zullen in 2025 waarschijnlijk de grootste dalers zijn in rundvleesproductie, maar ook in China, Europa en Nieuw-Zeeland zijn er dalingen te verwachten. Enkel in Australië wordt mogelijk een toename verwacht.
Prijzen gevolg van krimp
In Noord-Amerika lagen de rundveeprijzen al meer dan twee jaar op een hoger niveau dan elders in de wereld. De kleinere veestapel en de hoge consumentenvraag lagen aan de oorsprong hiervan. Maar ook elders trekt de prijs voor rundvee stevig aan, ook gedreven door een krimp in de veestapel.
Die krimp heeft bovendien invloed op de handelsstromen met rundvlees. Volgens Angus Gidley-Baird, senior animal protein analyst bij RaboResearch, zullen Australische rundvleesproducenten steeds afhankelijker worden van de export vanwege de sterkere binnenlandse productie, terwijl Brazilië de wereldwijde markten zal zien als een betere vraagmogelijkheid dan de matige vraag vanuit het binnenlandse.
Gevolgen weerpatronen
Tot slot wijst het rapport van Rabobank ook op de gevolgen van verschuivingen in het weerpatroon. Zo wachten veehouders in de VS op meer betrouwbare neerslag om de veestapel weer op te bouwen. De Braziliaanse productie wordt juist geremd door vertraagde regenval. Australië heeft al een paar jaar relatief voldoende neerslag, maar de dreiging van droogte zou tot meer productie kunnen leiden.
Britse krimp verwacht
In Groot-Brittannië worden tegen 2030 eveneens lagere niveaus in rundvleesproductie voorspeld. Dat blijkt uit een analyse van de Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) aan de hand van vier scenario’s. Het rapport verwijst daarvoor naar een krimpende veestapel, zowel in aantal melkkoeien als zoogkoeien. De meest waarschijnlijke prognose op het gebied van slachtaanbod is een vermindering van 6,3 procent tegen 2030 ten opzichte van 2023. In dat scenario gaat AHDB uit van een sterke krimp in aantal zoogkoeien, tot wel 10,9 procent. Daarbij voorspelt AHDB een relatief stabiele binnenlandse consumptie, waardoor de nationale zelfvoorziening in rundvlees terugloopt.