Economie

Hoeveelheid melk per hectare beïnvloedt CO2-uitstoot niet

De emissie op een gemiddeld bedrijf ligt op 920 gram CO2-equivalenten per 100 kg melk
De emissie op een gemiddeld bedrijf ligt op 920 gram CO2-equivalenten per 100 kg melk

Er is geen verband tussen CO2-uitstoot en de intensiteit van een melkveebedrijf. 

Dat blijkt uit een analyse die Alfa Accountants maakte van haar klanten.

Gemiddeld 920 gram CO2-eq per 100 kg melk

De emissie op het gemiddelde melkveebebedrijf van Alfa is 920 gram CO2- equivalenten (eq) per 100 kg melk. Bij de 25 procent bedrijven met de laagste uitstoot is dit 775 gram. De top 25 procent van de bedrijven met de laagste kosten zit op 946 gram. Ook vond Alfa geen verband tussen CO2-uitstoot bij bedrijven met een hoge of lage intensiteit van de meetmelk per hectare. Die variatie tussen de bedrijven betekent volgens Alfa dat elk type bedrijf kan scoren op het reduceren van CO2.

Tot 1,50 euro per 100 kg melk aan premie

Steeds meer zuivelorganisaties belonen hun melkveehouders als ze lage scores halen voor et uitstoten van CO2. Bij FrieslandCampina kan die bijdrage oplopen tot 1,50 euro per 100 kg melk voor een bedrijf dat maximaal 750 gram CO2-equivalenten per 100 kg melk  produceert. 

Alfa zette een aantal maatregelen om CO2 te reduceren op een rij. Een hogere ruwvoerkwaliteit en een juiste samenstelling van krachtvoer leveren de grootste besparing op aan CO2-equivalenten per kg melk. Een hogere ruwvoerkwaliteit kan volgens Alfa maximaal 75 gram CO2-eq opleveren, omdat het een betere voerefficiëntie en daarmee een hogere melkproductie op levert. De juist krachtvoersamenstelling kan zelfs 150 gram CO2- eq aan reductie opleveren. Krachtvoer met veel eiwit heeft vaak een hoge uitstoot, omdat de grondstoffen een grote transportafstand ondergaan en daarmee veel fossiele brandstof vragen.