Economie

Hittestress kan tot 500 euro per dag aan omzet kosten

Het effect van hittestress op de melkproductie en het eiwitgehalte in melk blijkt niet rechtlijnig. Een THI van 76 is een duidelijk kantelpunt
Het effect van hittestress op de melkproductie en het eiwitgehalte in melk blijkt niet rechtlijnig. Een THI van 76 is een duidelijk kantelpunt

Daling van de melkproductie als gevolg van hittestress kost melkveehouders in warme maanden 1500 euro en meer per bedrijf. Bij aanhoudende zware hittestress kost iedere extra dag tot wel 500 euro aan omzet.

Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van het Vlaamse ILVO en de hogeschool van het Zwitserse Zürich.

De onderzoekers baseren hun conclusie op cijfers over de melkproductie en melkkwaliteit van alle Vlaamse melkveebedrijven in de jaren 2009-2015. Ze legden deze cijfers naast lokale weergegevens vertaald in de zogenaamde Temperature Humidity Index (THI). Deze index geeft een maat voor hittestress op basis van de temperatuur en luchtvochtigheid.

Vijf procent minder melk in warme maanden

Voor maanden met de meest extreme hittestress vonden de onderzoekers een daling van de melkproductie met gemiddeld bijna 5 procent per bedrijf. Voor een gemiddeld bedrijf en een gemiddelde melkprijs van 30 eurocent per liter komt dit neer op een verlies van 440 euro. Voor de 5 procent zwaarst getroffen bedrijven is de schade door omzetverlies meer dan 1500 euro. In dit bedrag is nog geen rekening gehouden met eventuele gestegen kosten.

Meer hittegolven in latere jaren

De onderzoekers zagen het aantal hittegolven in de latere jaren van de meetperiode toenemen. Uit een simulatieberekening concluderen ze dat elke dag extra met een THI van 85 of hoger op een gemiddeld bedrijf en bij een melkprijs van 30 eurocent tot een omzetverlies van 500 euro leidt. Een THI van 85 komt bijvoorbeeld overeen met een temperatuur van 33 graden bij een luchtvochtigheid van 65 procent.

THI van 76 is kantelpunt

Het effect van hittestress op de melkproductie en het eiwitgehalte in melk blijkt niet rechtlijnig. Een THI van 76 is een duidelijk kantelpunt. Stijgt de THI verder, dan daalt zowel het aantal liters melk als het eiwitgehalte sterk. Opmerkelijk genoeg loopt het vetgehalte bij een THI van boven de 76 juist op. Een THI van 76 komt bijvoorbeeld overeen met een temperatuur van 27 graden bij een luchtvochtigheid van 60 procent.