Economie

Groeiende afzet van kalfsvlees naar China staat stil door Chinees importverbod

Blauwtong vormt geen gevaar voor de mens en is ook niet overdraagbaar via vlees of vleesproducten
Blauwtong vormt geen gevaar voor de mens en is ook niet overdraagbaar via vlees of vleesproducten

Vanwege het blauwtongvirus heeft China de import van Nederlandse en Belgische herkauwers en producten gemaakt van herkauwers sinds maandag 23 oktober verboden. De Centrale Organisatie voor de Vleesveesector (COV) laat weten dat nog niet duidelijk is of dit verbod ook geldt voor vlees.

Geldt het verbod ook voor vlees, dan heeft dit importverbod volgens de Centrale Organisatie voor de Vleesveesector (COV) niet gelijk impact op de Nederlandse rundvleessector. De COV meldt dat de import van Nederlands rundvlees in China in februari al tijdelijk werd tegengehouden door een atypisch geval van BSE in Nederland. Hoewel atypische BSE niet besmettelijk is en geen risico vormt voor mens en dier, stelt China altijd automatisch een importverbod in. ‘Het tijdelijke importverbod vanwege BSE is er nu ook nog steeds’, vertelt Ruben van Rooij van de COV.

Groeiende markt voor Nederlands kalfsvlees

Voor de toekomst ziet Van Rooij wel pijnpunten. ‘Voor het importverbod vanwege BSE exporteerden we kalfsvlees naar China. Dit ging nog wel om relatief kleine aantallen, ik schat 400 tot 500 ton op jaarbasis, maar de afzet van kalfsvlees naar China is wel een groeiende markt. Dat is nu dus wel even stopgezet’, vertelt hij. Van Rooij legt uit dat de Nederlandse rundvleessector nog niet heel lang toegang heeft tot China. ‘We waren nu in het stadium van verkennen en onze producten kenbaar maken.’ Daarnaast zet de COV zich in om bredere toegang tot China te krijgen met rundvlees en bijproducten van de rundvleesindustrie. Ook dat staat nu stil.

De COV houdt nauw contact met de Nederlandse overheid en met de Chinese autoriteiten om meer duidelijkheid te krijgen rondom de importban vanwege blauwtong. ‘Blauwtong vormt geen gevaar voor de mens en is ook niet overdraagbaar via vlees of vleesproducten’, meldt de COV.

Chinees importverbod geen impact op België

Voor België maakt het importverbod geen verschil. ‘Zelfs met onze vorige ziektevrije status was het niet toegelaten om rundvlees naar China te exporteren’, vertelt de Federatie van de Belgische vleessector (Febev) aan de Vlaamse website Vilt. Doordat België pas enkele maanden vrij was van blauwtong, werd de import van rundvlees door China nog niet toegestaan. Volgens woordvoerder Frederik Meulewaeter van Boerenbond was er sowieso weinig export van rundvlees, levende runderen en rundersperma naar China, meldde hij aan Vilt.

Nog geen andere importverboden voor producten van runderen

Volgens de COV is China het enige land dat een importverbod heeft voor Nederlandse producten gemaakt van herkauwers.

Blauwtong nu in heel Nederland

Het aantal blauwtongbesmettingen in Nederland is toegenomen tot 3158, waaronder 1166 klinisch en 1992 via PCR vastgestelde besmettingen. Voor het eerst zijn er twee klinisch positieve gevallen gemeld in Limburg. Ook in Zeeland is het blauwtongvirus opnieuw opgedoken, nadat deze provincie vorige week weer blauwtongvrij was. Daarmee zijn er momenteel in elke provincie van het land blauwtongbesmettingen.

Elk bolletje staat voor een met blauwtong besmet bedrijf op 26-10-2023 (bron: NVWA)
Elk bolletje staat voor een met blauwtong besmet bedrijf op 26-10-2023 (bron: NVWA)