Economie

FrieslandCampina gaat nieuwe leden toelaten

FrieslandCampina gaat actief op zoek naar nieuwe leden
FrieslandCampina gaat actief op zoek naar nieuwe leden

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina gaat nieuwe leden uit Nederland, België en Duitsland toelaten. Het entreegeld om toe te treden wordt verlaagd van 15 euro naar 5 euro per 100 kg melk.

Voor de koerswijziging heeft de ledenraad vandaag groen licht gegeven, zo schrijft de organisatie.

Schaalgrootte belangrijk

‘We willen een aantrekkelijke coöperatie zijn en blijven voor onze leden-melkveehouders en daarvoor is voldoende schaalgrootte van belang’, zo stelt Sybren Attema, voorzitter van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina. ‘Dit draagt namelijk bij aan continuïteit, een goede concurrentiepositie, een optimale bezetting van ons productienetwerk en daarmee een brede beschikbaarheid van onze producten en merken in de markt.’

Sinds 2008 gaan nieuwe leden 

Vanaf de fusie van Friesland Foods en Campina eind 2008 tot nu toe was het alleen onder zeer strikte voorwaarden mogelijk om een lidmaatschap van FrieslandCampina aan te vragen. Daar komt nu verandering in. Om het verkrijgen van een lidmaatschap via een samenwerking met een zittend lid te versoepelen, is de periode van samenwerking verkort van vijf jaar naar drie jaar. Daarnaast stelt de coöperatie zich open voor nieuwe leden die starten of nu aan een andere afnemer leveren.

Geen grupstalboeren

Nieuwe leden moeten niet alleen voldoen aan de eisen van Foqus Planet, FrieslandCampina stelt ook als voorwaarde dat melkkoeien het hele jaar bewegingsvrijheid hebben. Daarmee lijken veehouders met een grupstal voor melkkoeien uitgesloten van toetreding.