Economie

Een derde van de Britse melkveehouders overweegt binnen twee jaar te stoppen

Afgelopen jaar trok bijna vijf procent van de Britse boeren definitief de staldeuren dicht
Afgelopen jaar trok bijna vijf procent van de Britse boeren definitief de staldeuren dicht

Bijna 10 procent van de Britse melkveehouders verwacht binnen twee jaar te stoppen met het bedrijf. En nog eens 23 procent weet nog niet of het bedrijf na 2025 nog zal bestaan.

Dit blijkt uit een enquête van de National Farmers Union (NFU), de belangenbehartiger voor boeren en tuinders, onder 600 melkveehouders.

Vooral bedrijfseconomische redenen

Met name veehouders die minder dan een miljoen liter melk per jaar produceren, zijn onzeker over de toekomst van hun bedrijf. De bedrijfseconomische situatie is hiervoor de belangrijkste reden. Als belangrijke zorgen noemen de potentiële bedrijfsbeëindigers de sterk gestegen prijzen voor voer, energie en kunstmest. Meer dan de helft van hen wil stoppen omdat grote investeringen nodig zijn om het bedrijf bij de tijd te houden. Het realiseren van extra mestopslag is voor de overgrote meerderheid de belangrijkste hobbel.

Nog 7.500 Britse boeren

Van de stoppers is meer dan een derde toe aan zijn pensioen. En minder dan een vijfde draagt het bedrijf over aan een opvolger. Op dit moment zijn er nog zo’n 7.500 melkveehouders actief in Groot-Brittannië nadat afgelopen jaar bijna 5 procent van de Britse boeren definitief de staldeuren dichttrok.