Economie

Boternotering nadert niveau 2022, maar melkprijs blijft achter

De boternotering nadert het niveau van recordmelkprijsjaar 2022
De boternotering nadert het niveau van recordmelkprijsjaar 2022

De adviseurs van accountantskantoor Liba zijn positief over de ontwikkeling van de melkprijs in de komende maanden. De 50 cent komt volgens hen in zicht.

Van de recordprijzen van 2022 zijn we echter nog ver verwijderd, ondanks dat de boternotering het niveau van dat jaar nadert.

Magere melkpoedernotering drukt melkprijs

De boternoteringen van ZuivelNL zijn de laatste weken opvallend sterk gestegen en naderen inmiddels weer het hoge niveau van 2022. Maar dit betekent volgens Liba niet dat ook de melkprijs naar het niveau van twee jaar geleden zal doorstijgen. Zuivelverwerkers die verse boter maken, produceren automatisch ook magere melkpoeder en de noteringen daarvan blijven schommelen rond het niveau van afgelopen jaar.

Melkprijs richting 50 cent

Op basis van de huidige noteringen voor boter en magere melkpoeders is volgens het model van de Italiaanse adviesorganisatie Cial een melkprijs gerechtvaardigd die richting de 50 cent gaat. Hierbij wijst Liba ook op de toenemende competitie om melk door zuivelverwerkers. Dit leidt ertoe dat stijgende zuivelnoteringen sneller worden vertaald in de uitbetaalde melkprijs.

Nat voorjaar gunstig voor melkprijs

Liba kijkt ook alvast vooruit naar komend jaar, waarin het extreem natte voorjaar van 2024 – zeker in Vlaanderen – een wissel zal trekken op de beschikbaarheid en kwaliteit van ruwvoer. Dit wordt een uitdaging voor melkveehouders en zal waarschijnlijk ook de productie drukken. Maar dit hoeft niet alleen negatief te zijn. Een lagere melkaanvoer is vaak gunstig voor de melkprijs.