vrijdag, 23 oktober, 2015 Op al die grote ligboxenstaldaken zonnepanelen leggen en de melkveehouderij heeft zijn bijdrage aan de energiedoelen wel geleverd. Met deze eenvoudig veronderstelde oplossing ging ik enkele weken geleden aan het werk met de special Energie, die deze week in Veeteelt staat. Mijn argumenten voor deze simpele oplossing had ik ook al bedacht. Op veel daken ligt nog asbest, wat tussen nu en negen jaar toch vervangen moet worden. In één moeite is dan direct het dak van zonnepanelen te voorzien. Bovendien laten melkveehouders met het grootschalig investeren in zonnepanelen aan de maatschappij zien voor duurzaamheid te staan en ook inspanning te willen leveren, zo dacht ik… Netwerk kan zonnepanelen op grote schaal niet aanGaandeweg mijn informatieverzameling kwam ik echter tot de conclusie dat het vol leggen van alle ligboxenstaldaken met zonnepanelen helemaal de oplossing niet is. Het huidige elektriciteitsnetwerk, dat is aangelegd om stroom te leveren, is niet geschikt om van ieder boerenerf stroom van zonnepanelen af te nemen. Schattingen geven aan dat het huidige netwerk grootschalig elektriciteit van drie op de tien melkveehouders zou kunnen afnemen. Meer zonnepanelen zou een veel te dure verzwaring van het net vragen. Handhaving salderingsregeling nog onzekerNaast dit belangrijke praktische bezwaar is het voor individuele bedrijven ook de vraag of investeren in zonnepanelen voor de lange termijn verstandig is. Het is nog allerminst zeker of de salderingsregeling na 2020 blijft bestaan. Met de salderingsregeling worden het leveren en verbruiken van stroom kosteloos tegen elkaar weggestreept en daarmee dus ook de energiebelasting. Zonder deze regeling en dus tegen de kale energieprijs renderen zonnepanelen op dit moment niet. Beginnen met energie besparenBinnen dezelfde special zegt een van de specialisten, die al veel energiescans heeft gemaakt, dat op melkveebedrijven gemiddeld zo’n veertig procent elektriciteit is te besparen. Op een bedrijf met een miljoen liter melk is dat 3240 euro. Toegegeven, er zijn besparingen op het bedrijf te bedenken die veel meer opleveren. Maar als er nu toch een bijdrage geleverd moet worden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Een van de deskundigen gooide er de uitspraak ‘het meest duurzaam is nog altijd energie niet gebruiken’ in. Het lijkt een open deur, maar welbeschouwd klopt het natuurlijk helemaal. En wanneer je als melkveehouder het energiegebruik dan netjes monitort via de energiescan of diverse andere hulpmiddelen, dan kan je de maatschappij toch ook wat laten zien? En die zonnepanelen dan? Die zijn een perfecte volgende stap voor de melkveehouder die aandacht voor energie leuk vindt en wil streven naar bijvoorbeeld een energieneutraal bedrijf. Maar voor de grote meerderheid zijn niet zonnepanelen, maar is 40 procent energie besparen de uitdaging voor de komende jaren. Lees hier de special Energie zoals deze in het tweede oktobernummer van Veeteelt staat.
0 reacties
|
Zonnepanelen tóch niet de oplossing
![]() |
Op al die grote ligboxenstaldaken zonnepanelen leggen en de melkveehouderij heeft zijn bijdrage aan de energiedoelen wel geleverd. Met deze eenvoudig veronderstelde oplossing ging ik enkele weken geleden aan het werk met de special Energie, die deze week in Veeteelt staat.
Mijn argumenten voor deze simpele oplossing had ik ook al bedacht. Op veel daken ligt nog asbest, wat tussen nu en negen jaar toch vervangen moet worden. In één moeite is dan direct het dak van zonnepanelen te voorzien. Bovendien laten melkveehouders met het grootschalig investeren in zonnepanelen aan de maatschappij zien voor duurzaamheid te staan en ook inspanning te willen leveren, zo dacht ik…
Netwerk kan zonnepanelen op grote schaal niet aan
Gaandeweg mijn informatieverzameling kwam ik echter tot de conclusie dat het vol leggen van alle ligboxenstaldaken met zonnepanelen helemaal de oplossing niet is.
Het huidige elektriciteitsnetwerk, dat is aangelegd om stroom te leveren, is niet geschikt om van ieder boerenerf stroom van zonnepanelen af te nemen. Schattingen geven aan dat het huidige netwerk grootschalig elektriciteit van drie op de tien melkveehouders zou kunnen afnemen. Meer zonnepanelen zou een veel te dure verzwaring van het net vragen.
Handhaving salderingsregeling nog onzeker
Naast dit belangrijke praktische bezwaar is het voor individuele bedrijven ook de vraag of investeren in zonnepanelen voor de lange termijn verstandig is. Het is nog allerminst zeker of de salderingsregeling na 2020 blijft bestaan.
Met de salderingsregeling worden het leveren en verbruiken van stroom kosteloos tegen elkaar weggestreept en daarmee dus ook de energiebelasting. Zonder deze regeling en dus tegen de kale energieprijs renderen zonnepanelen op dit moment niet.
Beginnen met energie besparen
Binnen dezelfde special zegt een van de specialisten, die al veel energiescans heeft gemaakt, dat op melkveebedrijven gemiddeld zo’n veertig procent elektriciteit is te besparen. Op een bedrijf met een miljoen liter melk is dat 3240 euro. Toegegeven, er zijn besparingen op het bedrijf te bedenken die veel meer opleveren. Maar als er nu toch een bijdrage geleverd moet worden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen?
Een van de deskundigen gooide er de uitspraak ‘het meest duurzaam is nog altijd energie niet gebruiken’ in. Het lijkt een open deur, maar welbeschouwd klopt het natuurlijk helemaal. En wanneer je als melkveehouder het energiegebruik dan netjes monitort via de energiescan of diverse andere hulpmiddelen, dan kan je de maatschappij toch ook wat laten zien?
En die zonnepanelen dan? Die zijn een perfecte volgende stap voor de melkveehouder die aandacht voor energie leuk vindt en wil streven naar bijvoorbeeld een energieneutraal bedrijf. Maar voor de grote meerderheid zijn niet zonnepanelen, maar is 40 procent energie besparen de uitdaging voor de komende jaren.
Lees hier de special Energie zoals deze in het tweede oktobernummer van Veeteelt staat.
REAGEER