Was 2016 nu echt zo zwaar?


Nu het grootste leed achter ons ligt dankzij stijgende melkprijzen, ziet Nils Spaans mechanisatiebedrijven opleven
vrijdag, 24 maart, 2017

Het is regenachtig in Broek en Waterland wanneer ik mijn eerste column schrijf. Als ik naar buiten kijk, zie ik meer water dan land.

FrieslandCampina maakte vandaag bekend dat het over 2016 ruim 32 cent per kilo melk heeft betaald. Dat valt me mee, omdat het een melkprijs is die maar twee cent lager ligt dan de melkprijs waar de meeste bedrijfsplannen mee rekenen. Maar waar ik me dan over verbaas, is dat ik via vakbladen zo veel kommer en kwel verneem over de liquiditeit van een grote groep collega’s. Was 2016 nu echt een van de moeilijkste jaren sinds decennia voor onze sector?

Een tekort van 2 cent per kilogram melk betekent op een bedrijf met 1 miljoen kilo melk 20.000 euro. Dat zou zeker na een goed jaar als 2014 op te vangen moeten zijn. Maar de inkomsten van dat jaar waren kennelijk al besteed en hebben gezorgd voor een hoge kostprijs.

Mechanisatiebedrijven leven op

Nu het grootste leed achter ons ligt dankzij stijgende melkprijzen, zie ik mechanisatiebedrijven opleven: er wordt weer lekker geïnvesteerd in ijzer. Maar ik vraag me af waarom je een 14 meter brede schudder van 35.000 euro zou kopen en niet een half zo brede voor 10.000 euro. Met de zeven meter brede schudder werkt een gemiddeld bedrijf 50 uur per jaar, met de 14 meter brede zo’n 25 uur per jaar. Dat betekent dat je 25.000 euro extra investeert, om per jaar 25 uur te besparen. In vijftien jaar bespaar je dan 375 uur, dat is alleen aan afschrijving al 66 euro per uur. Ik gun iedereen zijn hobby, maar met economisch rendement heeft zo’n aankoop weinig te maken.

Ik ben meer een voorstander van investeringen in arbeidsbesparing en gemak waar je 365 dagen plezier van hebt. Ik denk dan aan een kalverdrinkautomaat, een goede koerouting dankzij automatische separatiehekken of extra standen in de melkstal. De kosten daarvan kun je delen door een groot aantal bespaarde arbeidsuren en je hebt er dagelijks plezier van.

Rekenmachine het belangrijkst

Natuurlijk was 2016 geen gemakkelijk jaar, maar leg niet alle schuld bij de lage melkprijs. De grootste invloed op kostprijs en het uiteindelijke rendement op je bedrijf heb je zelf. Van alle machines op het bedrijf blijft de rekenmachine toch de belangrijkste.


0 reacties

Nu het grootste leed achter ons ligt dankzij stijgende melkprijzen, ziet Nils Spaans mechanisatiebedrijven opleven
vrijdag, 24 maart, 2017

Het is regenachtig in Broek en Waterland wanneer ik mijn eerste column schrijf. Als ik naar buiten kijk, zie ik meer water dan land.

FrieslandCampina maakte vandaag bekend dat het over 2016 ruim 32 cent per kilo melk heeft betaald. Dat valt me mee, omdat het een melkprijs is die maar twee cent lager ligt dan de melkprijs waar de meeste bedrijfsplannen mee rekenen. Maar waar ik me dan over verbaas, is dat ik via vakbladen zo veel kommer en kwel verneem over de liquiditeit van een grote groep collega’s. Was 2016 nu echt een van de moeilijkste jaren sinds decennia voor onze sector?

Een tekort van 2 cent per kilogram melk betekent op een bedrijf met 1 miljoen kilo melk 20.000 euro. Dat zou zeker na een goed jaar als 2014 op te vangen moeten zijn. Maar de inkomsten van dat jaar waren kennelijk al besteed en hebben gezorgd voor een hoge kostprijs.

Mechanisatiebedrijven leven op

Nu het grootste leed achter ons ligt dankzij stijgende melkprijzen, zie ik mechanisatiebedrijven opleven: er wordt weer lekker geïnvesteerd in ijzer. Maar ik vraag me af waarom je een 14 meter brede schudder van 35.000 euro zou kopen en niet een half zo brede voor 10.000 euro. Met de zeven meter brede schudder werkt een gemiddeld bedrijf 50 uur per jaar, met de 14 meter brede zo’n 25 uur per jaar. Dat betekent dat je 25.000 euro extra investeert, om per jaar 25 uur te besparen. In vijftien jaar bespaar je dan 375 uur, dat is alleen aan afschrijving al 66 euro per uur. Ik gun iedereen zijn hobby, maar met economisch rendement heeft zo’n aankoop weinig te maken.

Ik ben meer een voorstander van investeringen in arbeidsbesparing en gemak waar je 365 dagen plezier van hebt. Ik denk dan aan een kalverdrinkautomaat, een goede koerouting dankzij automatische separatiehekken of extra standen in de melkstal. De kosten daarvan kun je delen door een groot aantal bespaarde arbeidsuren en je hebt er dagelijks plezier van.

Rekenmachine het belangrijkst

Natuurlijk was 2016 geen gemakkelijk jaar, maar leg niet alle schuld bij de lage melkprijs. De grootste invloed op kostprijs en het uiteindelijke rendement op je bedrijf heb je zelf. Van alle machines op het bedrijf blijft de rekenmachine toch de belangrijkste.

0 reactiesREAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.