vrijdag, 4 maart, 2016 Er zijn geen winnaars aan te wijzen na het bekend worden van de plannen over de invoering van fosfaatrechten. De generieke korting geldt voor alle veehouders, de knelgevallenregeling klinkt uiterst summier en wie fosfaatrechten extra wil aanschaffen om uit te breiden zal flink in de buidel moeten tasten. Noodzakelijk, maar ingrijpend, reageerde NZO, NAJK en LTO in een gezamenlijke persverklaring op de plannen van staatssecretaris Martijn van Dam. Toch zijn er wel een aantal veehouders voor wie de plannen gunstiger uitpakken dan verwacht. Extra lucht voor bedrijven met latente ruimteBedrijven met een negatief fosfaatoverschot zijn daar een voorbeeld van. Veehouders die meer dan voldoende grond hebben om de fosfaatproductie van de huidige veestapel verantwoord te verwerken, krijgen voor deze ‘latente ruimte’ extra rechten. Door inspanningen van onder meer het netwerk Grondig krijgen zij iets extra lucht, ook al is nog niet duidelijk hoeveel extra ruimte ze krijgen. Anticiperend gedrag toch beloondMaar het meest gelukkig met de nieuwe plannen zijn de veehouders die het eerste half jaar van 2015 flink zijn gegroeid. Deze ‘snelle cowboys’ zagen donkere wolken hangen over de uitbreidingsmogelijkheden van de melkveesector en zetten daarom versneld de stallen vol, of zetten deze zelfs meer dan vol. Ondanks toezeggingen van de staatssecretaris om anticiperend gedrag niet te belonen, zijn het juist deze snelle groeiers die profiteren van de peildatum van 2 juli. Peildatum voorkomt veel rechtszakenVan Dam zag het juridisch niet zitten om juist hen meer te korten dan veehouders die een pas op de plaats hielden in afwachting van de nieuwe wetgeving. Ook het plan van LTO om het gemiddeld aantal koeien in het eerste half jaar als peilmoment aan te houden kreeg geen steun van het ministerie van Economische Zaken, ondanks dat dit idee meer dan 1 miljoen kg fosfaat overschot zou schelen. Juridisch heeft Van Dam vast een punt en voorkomt deze peildatum een hoop rechtszaken. Deze groep snelle groeiers heeft immers niets gedaan wat volgens de wet niet kan. Maar rechtvaardig voelt het niet. De peildatum van 2 juli heeft anticiperend gedrag beloond. En dat schuurt.
1 reactie
|
‘Snelle cowboys’ zijn weer beloond in fosfaatdiscussie
Er zijn geen winnaars aan te wijzen na het bekend worden van de plannen over de invoering van fosfaatrechten.
De generieke korting geldt voor alle veehouders, de knelgevallenregeling klinkt uiterst summier en wie fosfaatrechten extra wil aanschaffen om uit te breiden zal flink in de buidel moeten tasten. Noodzakelijk, maar ingrijpend, reageerde NZO, NAJK en LTO in een gezamenlijke persverklaring op de plannen van staatssecretaris Martijn van Dam. Toch zijn er wel een aantal veehouders voor wie de plannen gunstiger uitpakken dan verwacht.
Extra lucht voor bedrijven met latente ruimte
Bedrijven met een negatief fosfaatoverschot zijn daar een voorbeeld van. Veehouders die meer dan voldoende grond hebben om de fosfaatproductie van de huidige veestapel verantwoord te verwerken, krijgen voor deze ‘latente ruimte’ extra rechten. Door inspanningen van onder meer het netwerk Grondig krijgen zij iets extra lucht, ook al is nog niet duidelijk hoeveel extra ruimte ze krijgen.
Anticiperend gedrag toch beloond
Maar het meest gelukkig met de nieuwe plannen zijn de veehouders die het eerste half jaar van 2015 flink zijn gegroeid. Deze ‘snelle cowboys’ zagen donkere wolken hangen over de uitbreidingsmogelijkheden van de melkveesector en zetten daarom versneld de stallen vol, of zetten deze zelfs meer dan vol. Ondanks toezeggingen van de staatssecretaris om anticiperend gedrag niet te belonen, zijn het juist deze snelle groeiers die profiteren van de peildatum van 2 juli.
Peildatum voorkomt veel rechtszaken
Van Dam zag het juridisch niet zitten om juist hen meer te korten dan veehouders die een pas op de plaats hielden in afwachting van de nieuwe wetgeving. Ook het plan van LTO om het gemiddeld aantal koeien in het eerste half jaar als peilmoment aan te houden kreeg geen steun van het ministerie van Economische Zaken, ondanks dat dit idee meer dan 1 miljoen kg fosfaat overschot zou schelen.
Juridisch heeft Van Dam vast een punt en voorkomt deze peildatum een hoop rechtszaken. Deze groep snelle groeiers heeft immers niets gedaan wat volgens de wet niet kan. Maar rechtvaardig voelt het niet. De peildatum van 2 juli heeft anticiperend gedrag beloond. En dat schuurt.
Reacties
Zo is het altijd al geweest
REAGEER