dinsdag, 26 maart, 2019 Door het prachtige, droge weer in februari ging het uitrijseizoen dit jaar voortvarend van start. Voor ons is dit een bijzonder seizoen: we doen dit jaar niet mee met de derogatie. De grasmat van het huurland op de Veluwe was door de droogte van 2018 en wroetende wilde zwijnen total loss en dicht bij huis kunnen we voldoende gras en mais aankopen bij een buurman bij wie we ook mest plaatsen. Praktisch en voordelig is het dan om op afstand akkerbouwgewassen te telen en dichtbij voer aan te kopen dat we tekortkomen. Geen derogatieHet gevolg is wel dat we niet aan de voorwaarden voor derogatie voldoen en veel mest in het voorjaar nodig hebben voor de akkerbouwgewassen. Het akkerland op de Veluwe, het grasland bij de buurman en dat op mijn huiskavel is bemest, maar nu is de kelder leeg. Eind maart denk ik dat ik weer voldoende bij elkaar kan schrapen om de laatste percelen gras op korte afstand te bemesten. Fosfaatkunstmest uit MarokkoSnijmais gaan we dit jaar telen op basis van fosfaatkunstmest uit Marokko en kali uit Canada: niet echt circulair, maar anders heb ik niet genoeg mest om aan mijn verplichte mestafvoer te voldoen. Heel anders ging het 35 jaar geleden. Rond de kerst was de mestkelder vol en reed de loonwerker de kelder leeg op het maisland. Zelfs onderwerken was er niet bij. In het voorjaar ging er nog een keer een laag mest over het land, waarna er geploegd en gezaaid werd. Kieviten waren er genoeg, dat dan weer wel, en de mais groeide prima. Herbezinning van het mestbeleidMet de kennis van nu volstrekt onverantwoord om zo met kostbare mineralen om te gaan natuurlijk, maar geldt hetzelfde niet voor het gebruik van kunstmest, terwijl er organische mest wordt afgevoerd? De mestwetgeving is nu veel te eenzijdig en draagt niet bij aan het in stand houden van bodemvruchtbaarheid en circulariteit. Carola Schouten lijkt dit te erkennen en heeft opdracht gegeven tot een fundamentele herbezinning op het mestbeleid, in dialoog met de samenleving. Ik ben erg benieuwd of de minister in staat is over de vooringenomenheid rond het gebruik van organische, circulaire mest heen te stappen en te komen tot beleid dat de ruimte geeft om te doen waar we goed in zijn: het produceren van melk op basis van voer van eigen land, met behoud van bodemvruchtbaarheid en goede waterkwaliteit.
0 reacties
|
Ik stop met derogatie
![]() |
Door het prachtige, droge weer in februari ging het uitrijseizoen dit jaar voortvarend van start. Voor ons is dit een bijzonder seizoen: we doen dit jaar niet mee met de derogatie.
De grasmat van het huurland op de Veluwe was door de droogte van 2018 en wroetende wilde zwijnen total loss en dicht bij huis kunnen we voldoende gras en mais aankopen bij een buurman bij wie we ook mest plaatsen. Praktisch en voordelig is het dan om op afstand akkerbouwgewassen te telen en dichtbij voer aan te kopen dat we tekortkomen.
Geen derogatie
Het gevolg is wel dat we niet aan de voorwaarden voor derogatie voldoen en veel mest in het voorjaar nodig hebben voor de akkerbouwgewassen. Het akkerland op de Veluwe, het grasland bij de buurman en dat op mijn huiskavel is bemest, maar nu is de kelder leeg. Eind maart denk ik dat ik weer voldoende bij elkaar kan schrapen om de laatste percelen gras op korte afstand te bemesten.
Fosfaatkunstmest uit Marokko
Snijmais gaan we dit jaar telen op basis van fosfaatkunstmest uit Marokko en kali uit Canada: niet echt circulair, maar anders heb ik niet genoeg mest om aan mijn verplichte mestafvoer te voldoen.
Heel anders ging het 35 jaar geleden. Rond de kerst was de mestkelder vol en reed de loonwerker de kelder leeg op het maisland. Zelfs onderwerken was er niet bij. In het voorjaar ging er nog een keer een laag mest over het land, waarna er geploegd en gezaaid werd. Kieviten waren er genoeg, dat dan weer wel, en de mais groeide prima.
Herbezinning van het mestbeleid
Met de kennis van nu volstrekt onverantwoord om zo met kostbare mineralen om te gaan natuurlijk, maar geldt hetzelfde niet voor het gebruik van kunstmest, terwijl er organische mest wordt afgevoerd? De mestwetgeving is nu veel te eenzijdig en draagt niet bij aan het in stand houden van bodemvruchtbaarheid en circulariteit.
Carola Schouten lijkt dit te erkennen en heeft opdracht gegeven tot een fundamentele herbezinning op het mestbeleid, in dialoog met de samenleving. Ik ben erg benieuwd of de minister in staat is over de vooringenomenheid rond het gebruik van organische, circulaire mest heen te stappen en te komen tot beleid dat de ruimte geeft om te doen waar we goed in zijn: het produceren van melk op basis van voer van eigen land, met behoud van bodemvruchtbaarheid en goede waterkwaliteit.
REAGEER