zaterdag, 13 mei, 2017 Staatssecretaris Van Dam liet het eerder deze week al doorschemeren: hij gaat in beroep tegen de gerechtelijke uitspraak over het fosfaatreductieplan. Zijn standvastigheid, gesteund door de sectorpartners, komt toch wel als een verrassing. De rechter wond er immers geen doekjes om: de regeling zorgde voor een ‘onevenredige last’ voor de veehouders die op 2 juli 2015 al investeringen gedaan hadden voor de uitbreiding van hun bedrijf. De 52 veehouders die zich hadden verzet tegen deelname aan het plan waren dan ook zorgvuldig geselecteerd door de advocatenkantoren. Genoeg gegronde redenenMaar Van Dam ziet genoeg gegronde redenen voor zijn hoger beroep. Veehouders hadden het volgens hem wel kunnen voorzien dat er iets stond te gebeuren mocht het fosfaatplafond overschreden worden. En dat het plan voor de veehouders ‘disproportioneel uitpakt’ is volgens Van Dam ‘aanvechtbaar’. 400 nieuwe veehoudersMaar hoe groot is de kans dat Van Dam gelijk krijgt? En wat als hij dat niet heeft? Wat gaat er dan gebeuren? Advocaat Peter Goumans, die vijf boeren bijstond tijdens de rechtszaak, vertelt in een reportage van de NOS dat bij zijn kantoor zich inmiddels al 400 nieuwe veehouders hebben gemeld om te onderzoeken of zij ook in aanmerking komen voor een uitzonderingspositie. Door het hoger beroep van Van Dam zal deze groep waarschijnlijk wachten met het starten van een rechtszaak. En tot die tijd zullen deze veehouders zich wel tegen wil en dank moeten houden aan het fosfaatreductieplan. Net als alle andere Nederlandse veehouders. Het hoger beroep dient op zijn vroegst in augustus. Dat is ruim drie maanden en flink wat gereduceerde gve’s verder… Tactische zetDaarmee lijkt het hoger beroep vooral een slimme vertragingstactiek. Want dat is ook duidelijk te lezen in de reactie van Van Dam aan de Tweede Kamer waarin hij stelt: ‘Wij blijven het doel van de maatregelen benadrukken. Behoud van de derogatie is van essentieel belang voor een duurzame en sterke melkveehouderijsector in Nederland.’ Een tactische zet of niet, door het hoger beroep worden veehouders verder uit elkaar gedreven en is er opnieuw veel onvrede en onrust onder melkveehouders. En daar is de sector nu en zeker ook op lange termijn niet bij gebaat.
0 reacties
|
Hoger beroep als slimme vertragingstactiek
Staatssecretaris Van Dam liet het eerder deze week al doorschemeren: hij gaat in beroep tegen de gerechtelijke uitspraak over het fosfaatreductieplan.
Zijn standvastigheid, gesteund door de sectorpartners, komt toch wel als een verrassing. De rechter wond er immers geen doekjes om: de regeling zorgde voor een ‘onevenredige last’ voor de veehouders die op 2 juli 2015 al investeringen gedaan hadden voor de uitbreiding van hun bedrijf. De 52 veehouders die zich hadden verzet tegen deelname aan het plan waren dan ook zorgvuldig geselecteerd door de advocatenkantoren.
Genoeg gegronde redenen
Maar Van Dam ziet genoeg gegronde redenen voor zijn hoger beroep. Veehouders hadden het volgens hem wel kunnen voorzien dat er iets stond te gebeuren mocht het fosfaatplafond overschreden worden. En dat het plan voor de veehouders ‘disproportioneel uitpakt’ is volgens Van Dam ‘aanvechtbaar’.
400 nieuwe veehouders
Maar hoe groot is de kans dat Van Dam gelijk krijgt? En wat als hij dat niet heeft? Wat gaat er dan gebeuren? Advocaat Peter Goumans, die vijf boeren bijstond tijdens de rechtszaak, vertelt in een reportage van de NOS dat bij zijn kantoor zich inmiddels al 400 nieuwe veehouders hebben gemeld om te onderzoeken of zij ook in aanmerking komen voor een uitzonderingspositie.
Door het hoger beroep van Van Dam zal deze groep waarschijnlijk wachten met het starten van een rechtszaak. En tot die tijd zullen deze veehouders zich wel tegen wil en dank moeten houden aan het fosfaatreductieplan. Net als alle andere Nederlandse veehouders. Het hoger beroep dient op zijn vroegst in augustus. Dat is ruim drie maanden en flink wat gereduceerde gve’s verder…
Tactische zet
Daarmee lijkt het hoger beroep vooral een slimme vertragingstactiek. Want dat is ook duidelijk te lezen in de reactie van Van Dam aan de Tweede Kamer waarin hij stelt: ‘Wij blijven het doel van de maatregelen benadrukken. Behoud van de derogatie is van essentieel belang voor een duurzame en sterke melkveehouderijsector in Nederland.’
Een tactische zet of niet, door het hoger beroep worden veehouders verder uit elkaar gedreven en is er opnieuw veel onvrede en onrust onder melkveehouders. En daar is de sector nu en zeker ook op lange termijn niet bij gebaat.
REAGEER