vrijdag, 25 augustus, 2017 Bij het lezen van bedrijfsreportages van melkveebedrijven in het buitenland gaat mijn belangstelling altijd uit naar het kadertje met bedrijfsgegevens. Ik reken dan meestal ook globaal uit hoeveel koeien men per hectare melkt. In grote delen van de wereld is dit ruim één koe per hectare, waarbij er diverse voedergewassen worden geteeld. Minder dan twee koeien per hectareZelf hebben we meer vee per hectare en gebruiken we ook meer aangekocht krachtvoer. Enkele jaren geleden waren we behoorlijk intensief, met drie koeien en het nodige jongvee per hectare. Dat is inmiddels wel wat gewijzigd. Op dit moment huren we vrij veel ‘los’ land waardoor we minder dan twee koeien per hectare hebben. Dit bevalt eigenlijk maar matig. GrondkostenRuim voldoende ruwvoer en minder mestafzet is op zich mooi, maar de bewerkingskosten zijn gestegen en de pacht drukt serieus op het bedrijfsresultaat. Grondkosten zijn in Nederland al snel rond de 1000 euro per hectare per jaar. Toen ik 30.000 kg melk per hectare leverde, kwam dat neer op ruim 3 cent, nu met 18.000 kg per hectare zorgt grond voor een kostenpost van bijna 6 cent per kg melk. Als we onverhoopt nog extensiever moeten gaan boeren, worden grondkosten een molensteen om onze nek. RuwvoerkwaliteitDoor het ruwvoeroverschot is de verleiding groot om minder fanatiek op het grasland te worden en zo kosten te besparen. Dit komt de ruwvoerkwaliteit natuurlijk niet ten goede en leidt al snel óf tot een lagere melkproductie óf tot meer krachtvoer per liter melk. Als we verder moeten extensiveren – omdat wetgeving dat van ons verlangt – zonder het bedrijfsresultaat onder druk te zetten, wil ik het juist zoeken in het verlagen van deze kostenpost. Teelt eigen krachtvoerDe huidige derogatie staat de teelt van eigen krachtvoer naast 20 procent snijmais in het bouwplan niet toe. Het zou goed zijn als we de mogelijkheid krijgen in de nieuwe derogatie een gedeelte van ons grasland te gebruiken voor de teelt van krachtvoer, bijvoorbeeld wintertarwe. Goed voor het rendement, maar met een korte kringloop ook prima voor het milieu en klimaat.
0 reacties
|
Gras over en krachtvoer tekort
Bij het lezen van bedrijfsreportages van melkveebedrijven in het buitenland gaat mijn belangstelling altijd uit naar het kadertje met bedrijfsgegevens.
Ik reken dan meestal ook globaal uit hoeveel koeien men per hectare melkt. In grote delen van de wereld is dit ruim één koe per hectare, waarbij er diverse voedergewassen worden geteeld.
Minder dan twee koeien per hectare
Zelf hebben we meer vee per hectare en gebruiken we ook meer aangekocht krachtvoer. Enkele jaren geleden waren we behoorlijk intensief, met drie koeien en het nodige jongvee per hectare. Dat is inmiddels wel wat gewijzigd. Op dit moment huren we vrij veel ‘los’ land waardoor we minder dan twee koeien per hectare hebben. Dit bevalt eigenlijk maar matig.
Grondkosten
Ruim voldoende ruwvoer en minder mestafzet is op zich mooi, maar de bewerkingskosten zijn gestegen en de pacht drukt serieus op het bedrijfsresultaat. Grondkosten zijn in Nederland al snel rond de 1000 euro per hectare per jaar. Toen ik 30.000 kg melk per hectare leverde, kwam dat neer op ruim 3 cent, nu met 18.000 kg per hectare zorgt grond voor een kostenpost van bijna 6 cent per kg melk. Als we onverhoopt nog extensiever moeten gaan boeren, worden grondkosten een molensteen om onze nek.
Ruwvoerkwaliteit
Door het ruwvoeroverschot is de verleiding groot om minder fanatiek op het grasland te worden en zo kosten te besparen. Dit komt de ruwvoerkwaliteit natuurlijk niet ten goede en leidt al snel óf tot een lagere melkproductie óf tot meer krachtvoer per liter melk. Als we verder moeten extensiveren – omdat wetgeving dat van ons verlangt – zonder het bedrijfsresultaat onder druk te zetten, wil ik het juist zoeken in het verlagen van deze kostenpost.
Teelt eigen krachtvoer
De huidige derogatie staat de teelt van eigen krachtvoer naast 20 procent snijmais in het bouwplan niet toe. Het zou goed zijn als we de mogelijkheid krijgen in de nieuwe derogatie een gedeelte van ons grasland te gebruiken voor de teelt van krachtvoer, bijvoorbeeld wintertarwe. Goed voor het rendement, maar met een korte kringloop ook prima voor het milieu en klimaat.
REAGEER