vrijdag, 20 november, 2015 Van de één op de andere dag worden 443 Belgische melkveehouderijen door hun vaste afnemer FrieslandCampina aan de deur gezet. Voor de boeren in kwestie kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. De gevolgen zijn groot. Zet het aantal van 443 melkveehouders af tegen de ruim 880 leveranciers van FrieslandCampina België en dan kom je op de helft van de bedrijven die het ongewisse worden ingestuurd. Zet 443 melkveebedrijven af tegen ongeveer 4900 Vlaamse melkveebedrijven en dan spreek je over bijna tien procent van de Vlaamse melkbedrijven – lees gezinnen – die plots in de kou komen te staan. De overige leveranciers – nog eens tien procent – blijven met vragen zitten. Akkoord, er is nagedacht over het te bewandelen vervolgtraject. Met zuivelverwerker Milcobel krijgen de melkveehouders een alternatief voorgeschoteld. Alleen, echt sprake van een vrije keuze is er niet: voor 3 euro per honderd liter krijgen snelle beslissers een transfer naar Milcobel of voor 0,50 euro kunnen ze nog elders heen. Alle moeite rondom het ketenoverleg en nieuw ontstane producentengroeperingen zoals Dairycam ten spijt, was achter de schermen het akkoord al bedisseld. Alle melkveehouders staan in één klap voor een voldongen feit. Haperend merkenbeleid?Opvallend is dat geen echte reden in beeld komt voor de herstructurering van de melkaanvoer. Althans niet voor de buitenwereld. Het betreft een afstemming van de Belgische melkproductie op de Belgische zuivelconsumptie, klinkt het bij FrieslandCampina. Maar met een stevig productportfolio als dat van FrieslandCampina zitten daar toch juist kansen en velerlei mogelijkheden? Of wordt een haperend afzetbeleid in België nu plots het probleem van de boer? En wat brengt de toekomst voor de achterblijvers? Dan komt nog een tweede vraag op de proppen. Blijft de helft van de FrieslandCampina-productieruimte dan straks onbenut? Of moet Nederlandse melk dat gat opvullen? Levert dat dan geen extra voedselkilometers op? Waar is de duurzaamheid en efficiëntie in dat verhaal? Te veel vragen met te weinig antwoorden. Garanties voor de Milcobel-melkprijsBehalve de FrieslandCampina-boeren in België hebben wellicht ook Milcobel-leden zwaar de wenkbrauwen gefronst toen het nieuws hun ter ore kwam. Een plus van 180 miljoen liter melk: dat is een forse groei voor Milcobel, dat nu jaarlijks 1,17 miljard liter melk verwerkt. Is er dan zoveel productieruimte in de fabriek voorhanden en plaats op de markt voor die extra melk? En voor de boer het belangrijkste: wat zijn de garanties voor de Milcobel-melkprijs? Want laten we wel wezen: als de melkprijs hoger was geweest dan was een dergelijke actie van Milcobel om extra melk binnen te halen om de eigen melkcapaciteit in te vullen, niet nodig geweest. Dan kwam de extra melk als vanzelf die richting uit, toch?
1 reactie
|
Gedwongen vertrek FrieslandCampina-boeren heeft grote impact
Van de één op de andere dag worden 443 Belgische melkveehouderijen door hun vaste afnemer FrieslandCampina aan de deur gezet. Voor de boeren in kwestie kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. De gevolgen zijn groot.
Zet het aantal van 443 melkveehouders af tegen de ruim 880 leveranciers van FrieslandCampina België en dan kom je op de helft van de bedrijven die het ongewisse worden ingestuurd. Zet 443 melkveebedrijven af tegen ongeveer 4900 Vlaamse melkveebedrijven en dan spreek je over bijna tien procent van de Vlaamse melkbedrijven – lees gezinnen – die plots in de kou komen te staan. De overige leveranciers – nog eens tien procent – blijven met vragen zitten.
Akkoord, er is nagedacht over het te bewandelen vervolgtraject. Met zuivelverwerker Milcobel krijgen de melkveehouders een alternatief voorgeschoteld. Alleen, echt sprake van een vrije keuze is er niet: voor 3 euro per honderd liter krijgen snelle beslissers een transfer naar Milcobel of voor 0,50 euro kunnen ze nog elders heen. Alle moeite rondom het ketenoverleg en nieuw ontstane producentengroeperingen zoals Dairycam ten spijt, was achter de schermen het akkoord al bedisseld. Alle melkveehouders staan in één klap voor een voldongen feit.
Haperend merkenbeleid?
Opvallend is dat geen echte reden in beeld komt voor de herstructurering van de melkaanvoer. Althans niet voor de buitenwereld. Het betreft een afstemming van de Belgische melkproductie op de Belgische zuivelconsumptie, klinkt het bij FrieslandCampina. Maar met een stevig productportfolio als dat van FrieslandCampina zitten daar toch juist kansen en velerlei mogelijkheden? Of wordt een haperend afzetbeleid in België nu plots het probleem van de boer? En wat brengt de toekomst voor de achterblijvers?
Dan komt nog een tweede vraag op de proppen. Blijft de helft van de FrieslandCampina-productieruimte dan straks onbenut? Of moet Nederlandse melk dat gat opvullen? Levert dat dan geen extra voedselkilometers op? Waar is de duurzaamheid en efficiëntie in dat verhaal? Te veel vragen met te weinig antwoorden.
Garanties voor de Milcobel-melkprijs
Behalve de FrieslandCampina-boeren in België hebben wellicht ook Milcobel-leden zwaar de wenkbrauwen gefronst toen het nieuws hun ter ore kwam. Een plus van 180 miljoen liter melk: dat is een forse groei voor Milcobel, dat nu jaarlijks 1,17 miljard liter melk verwerkt. Is er dan zoveel productieruimte in de fabriek voorhanden en plaats op de markt voor die extra melk? En voor de boer het belangrijkste: wat zijn de garanties voor de Milcobel-melkprijs? Want laten we wel wezen: als de melkprijs hoger was geweest dan was een dergelijke actie van Milcobel om extra melk binnen te halen om de eigen melkcapaciteit in te vullen, niet nodig geweest. Dan kwam de extra melk als vanzelf die richting uit, toch?
Reacties
Het aanvullen van de
REAGEER