dinsdag, 16 mei, 2017 De plek waar je wieg heeft gestaan heeft later een grote invloed op de bedrijfsvoering van je melkveebedrijf. De ontwikkelmogelijkheden verschillen nogal als je vader een melkveebedrijf had op 20 hectare zandgrond of op 60 hectare kleigrond. Over het algemeen zal de eerste veehouder op zandgrond veel intensiever moeten boeren om voldoende inkomen te krijgen. Plek waar je bedrijf staatSinds een paar jaar begint een ander gevolg van de geboortegrond zich te openbaren: het verschil in melkprijs. Kom je uit De Beemster of toch Hoogeveen? De plek waar je bedrijf staat heeft steeds grotere gevolgen voor de uitbetaalde melkprijs. Het gros van de veehouders levert immers de melk aan de fabriek waar zijn of haar ouders ook aan leverden. Dat geldt ook voor mij. Toen ik klein was, ging onze melk naar De Volharding in Nijkerk. Bij de overname van deze fabriek door Coberco in 1981 werd onze melkrijder overbodig. Deze vond onderdak bij De Vijfheerenlanden, een particuliere kaasfabriek. De meeste boeren in de Gelderse Vallei gingen met hem mee, waardoor wij uiteindelijk leverancier werden bij Leerdammer. Minder leencapaciteitTot voor enkele jaren was dit geen onderwerp van gesprek, de verschillen in melkprijs met andere zuivelondernemingen waren klein. De laatste paar jaar echter zijn ze veel te groot geworden. Die verschillen zijn inmiddels ook belangrijk voor banken bij het doorrekenen van investeringsplannen. Als je bij de verkeerde club, de verkeerde zuivelonderneming zit, krijg je minder leencapaciteit. Prestatietoeslag negerenUit ons boekhoudrapport van 2016 blijkt dat het verschil in melkprijs tussen de top 25% bedrijven met het beste rendement en mijn bedrijf op 4 cent per kg melk ligt. Nu leveren wij melk met relatief lagere gehalten dan gemiddeld, maar dat verklaart nog niet de helft. Leerdammer betaalt geen nabetaling en zal als het mee wil komen elke maand flink méér moeten betalen dan de garantieprijs van bijvoorbeeld FrieslandCampina. Het lijkt erop dat ze de prestatietoeslag, wat ook gewoon melkgeld is, eenvoudigweg negeren. In middenmoot qua uitbetalingIk realiseer me dat 2015 en 2016 moeilijke jaren waren en dat er zuivelondernemingen zijn die nog veel minder uitbetalen dan mijn melkfabriek. Voor ons geldt dat we in de middenmoot qua uitbetaling zitten, het kan slechter, maar ook beter. En dat laatste knaagt wel.
0 reacties
|
De melkprijs is grondgebonden
![]() |
De plek waar je wieg heeft gestaan heeft later een grote invloed op de bedrijfsvoering van je melkveebedrijf.
De ontwikkelmogelijkheden verschillen nogal als je vader een melkveebedrijf had op 20 hectare zandgrond of op 60 hectare kleigrond. Over het algemeen zal de eerste veehouder op zandgrond veel intensiever moeten boeren om voldoende inkomen te krijgen.
Plek waar je bedrijf staat
Sinds een paar jaar begint een ander gevolg van de geboortegrond zich te openbaren: het verschil in melkprijs. Kom je uit De Beemster of toch Hoogeveen? De plek waar je bedrijf staat heeft steeds grotere gevolgen voor de uitbetaalde melkprijs. Het gros van de veehouders levert immers de melk aan de fabriek waar zijn of haar ouders ook aan leverden. Dat geldt ook voor mij. Toen ik klein was, ging onze melk naar De Volharding in Nijkerk. Bij de overname van deze fabriek door Coberco in 1981 werd onze melkrijder overbodig. Deze vond onderdak bij De Vijfheerenlanden, een particuliere kaasfabriek. De meeste boeren in de Gelderse Vallei gingen met hem mee, waardoor wij uiteindelijk leverancier werden bij Leerdammer.
Minder leencapaciteit
Tot voor enkele jaren was dit geen onderwerp van gesprek, de verschillen in melkprijs met andere zuivelondernemingen waren klein. De laatste paar jaar echter zijn ze veel te groot geworden. Die verschillen zijn inmiddels ook belangrijk voor banken bij het doorrekenen van investeringsplannen. Als je bij de verkeerde club, de verkeerde zuivelonderneming zit, krijg je minder leencapaciteit.
Prestatietoeslag negeren
Uit ons boekhoudrapport van 2016 blijkt dat het verschil in melkprijs tussen de top 25% bedrijven met het beste rendement en mijn bedrijf op 4 cent per kg melk ligt. Nu leveren wij melk met relatief lagere gehalten dan gemiddeld, maar dat verklaart nog niet de helft. Leerdammer betaalt geen nabetaling en zal als het mee wil komen elke maand flink méér moeten betalen dan de garantieprijs van bijvoorbeeld FrieslandCampina. Het lijkt erop dat ze de prestatietoeslag, wat ook gewoon melkgeld is, eenvoudigweg negeren.
In middenmoot qua uitbetaling
Ik realiseer me dat 2015 en 2016 moeilijke jaren waren en dat er zuivelondernemingen zijn die nog veel minder uitbetalen dan mijn melkfabriek. Voor ons geldt dat we in de middenmoot qua uitbetaling zitten, het kan slechter, maar ook beter. En dat laatste knaagt wel.
REAGEER