Cash is king?


De kasstroom op melkveebedrijven is lager door de dalende melkprijs en de toegenomen fiscale druk
vrijdag, 19 juni, 2020

Als gevolg van de coronacrisis zijn veel bedrijven gestart met het werken volgens het ‘cash is king’-principe.

Met deze uitdrukking wordt bedoeld dat men moet zorgen voor voldoende liquiditeit om het in onzekere tijden te kunnen uitzingen. Zou dit ook een goed idee zijn voor de melkveehouderij?

Lange doorlooptijd

Bij het passeren van een akte bij de notaris liep ik tegen een lange doorlooptijd aan. Dit kwam doordat banken het erg druk hadden met (overbruggings)kredieten. De bank had simpelweg geen tijd voor het opstellen van de aflosnota, waardoor de notaris de akte niet kon passeren.

De drukte bij de banken komt door liquiditeitstekorten bij de coronagevoelige sectoren. Een gebrek aan cash, beschikbaar geld, is het probleem. De winstgevendheid is of was vaak wel goed, maar de kasstroom is door de intelligente lockdown opgedroogd. Deze bedrijven gaan failliet door een gebrek aan cash.

Kasstroom lager

Het fenomeen liquiditeitstekort kwam ik ook tegen tijdens het inloggen op internetbankieren. Van mijn bank moest ik het aangeven als ik geen gebruik wilde maken van de mogelijkheid om de aflossingen stop te zetten. Bij ons op het bedrijf is de kasstroom ook lager door de dalende melkprijs en de toegenomen fiscale druk. Gebrek aan afschrijvingskosten is van dit laatste de grootste oorzaak. Zoals bij alle melkveehouderijbedrijven worden afschrijvingen beperkt, omdat er op veel activa niet of nauwelijks afgeschreven mag worden. Daarnaast is het melkquotum als grote afschrijvingspost weggevallen. 

'Hybride structuur'

Het veranderen van de rechtsvorm van het bedrijf in een ‘hybride structuur’ kan hiervoor een oplossing zijn. Door ons bedrijf op papier in twee gedeelten te splitsen probeer ik de fiscale druk te tackelen. Een gedeelte wordt ingebracht in een bv, het restende deel blijft in het bestaande melkveehouderijbedrijf. Vervolgens wordt er een firma opgericht, bestaande uit deze twee bedrijven. Hierbij valt een deel van de winst onder de gunstigere vennootschapsbelasting en kan voor het overige deel nog gebruikgemaakt worden van de ondernemersaftrekposten voor de inkomstenbelasting. Zo probeer ik de kasstroom toch nog op peil te houden. 

Eén ding hiervan is zeker, de kasstroom van mijn accountant wordt in ieder geval beter!
 


0 reacties

De kasstroom op melkveebedrijven is lager door de dalende melkprijs en de toegenomen fiscale druk
vrijdag, 19 juni, 2020

Als gevolg van de coronacrisis zijn veel bedrijven gestart met het werken volgens het ‘cash is king’-principe.

Met deze uitdrukking wordt bedoeld dat men moet zorgen voor voldoende liquiditeit om het in onzekere tijden te kunnen uitzingen. Zou dit ook een goed idee zijn voor de melkveehouderij?

Lange doorlooptijd

Bij het passeren van een akte bij de notaris liep ik tegen een lange doorlooptijd aan. Dit kwam doordat banken het erg druk hadden met (overbruggings)kredieten. De bank had simpelweg geen tijd voor het opstellen van de aflosnota, waardoor de notaris de akte niet kon passeren.

De drukte bij de banken komt door liquiditeitstekorten bij de coronagevoelige sectoren. Een gebrek aan cash, beschikbaar geld, is het probleem. De winstgevendheid is of was vaak wel goed, maar de kasstroom is door de intelligente lockdown opgedroogd. Deze bedrijven gaan failliet door een gebrek aan cash.

Kasstroom lager

Het fenomeen liquiditeitstekort kwam ik ook tegen tijdens het inloggen op internetbankieren. Van mijn bank moest ik het aangeven als ik geen gebruik wilde maken van de mogelijkheid om de aflossingen stop te zetten. Bij ons op het bedrijf is de kasstroom ook lager door de dalende melkprijs en de toegenomen fiscale druk. Gebrek aan afschrijvingskosten is van dit laatste de grootste oorzaak. Zoals bij alle melkveehouderijbedrijven worden afschrijvingen beperkt, omdat er op veel activa niet of nauwelijks afgeschreven mag worden. Daarnaast is het melkquotum als grote afschrijvingspost weggevallen. 

'Hybride structuur'

Het veranderen van de rechtsvorm van het bedrijf in een ‘hybride structuur’ kan hiervoor een oplossing zijn. Door ons bedrijf op papier in twee gedeelten te splitsen probeer ik de fiscale druk te tackelen. Een gedeelte wordt ingebracht in een bv, het restende deel blijft in het bestaande melkveehouderijbedrijf. Vervolgens wordt er een firma opgericht, bestaande uit deze twee bedrijven. Hierbij valt een deel van de winst onder de gunstigere vennootschapsbelasting en kan voor het overige deel nog gebruikgemaakt worden van de ondernemersaftrekposten voor de inkomstenbelasting. Zo probeer ik de kasstroom toch nog op peil te houden. 

Eén ding hiervan is zeker, de kasstroom van mijn accountant wordt in ieder geval beter!
 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.