zondag, 26 april, 2020 Het voorjaar geeft mij altijd erg veel energie. Met de dingen die vorig jaar niet goed zijn gegaan, kun je in het voorjaar weer aan de slag. Neem beregenen. Ondanks dat er veel regen viel in februari, is het nu alweer ontzettend droog in de Achterhoek. Non-stop beregenenAfgelopen winter analyseerden we wat het beregenen vorig jaar heeft gekost en vooral wat het heeft opgebracht. Eind april zijn we toen al gestart en we zijn non-stop doorgegaan tot half september. Van ons land is 45 hectare geschikt om via een elektrische pomp te beregenen. Zeven snedes of tweeënhalfEén perceel aan huis kunnen we niet beregenen. Hier hebben de koeien slechts één keer geweid. In de zomer hebben we dit perceel nog uitgemaaid en er een paar balen gras van gemaakt. In september lukte het nog om er een snede van te zomerstalvoeren. Uiteindelijk haalden we van dit perceel ongeveer 2,5 snedes gras. Een naastgelegen perceel konden we wel beregenen. Dat konden we daardoor steeds blijven maaien. In totaal leverde dat zeven goede snedes op. Beregenen leverde dus een verschil op van 4,5 snedes. 6.000 euro extra energiekostenDaartegenover staat het kostenplaatje. Per dag zijn we al snel twee uur bezig met het verplaatsen van de haspel. Daardoor lopen ook de trekkeruren op. Door het intensieve gebruik van de haspel zijn er ook extra onderhoudskosten. Wij waren vorig jaar in totaal 6.000 euro meer kwijt aan energiekosten in de maanden dat we aan het beregenen waren. Hadden we in plaats van een elektrische pomp gekozen voor beregenen met een stationaire dieselmotor, dan zou dat ongeveer 18.000 euro aan diesel hebben gekost. Op tijd beginnenJarenlang was de discussie of beregenen van grasland wel uit kon. Maar deze opmerking heb ik afgelopen jaar bij ons in de buurt niet meer gehoord. Als je kunt beregenen, is het niet meer de vraag of je moet beregenen, maar wanneer. De crux is op tijd beginnen. Het verschil van 4,5 snedes vorig jaar heeft ons wel geleerd dat als je een dag te laat start met beregenen in het voorjaar, je dat de rest van het jaar niet meer inhaalt.
0 reacties
|
4,5 snedes extra dankzij beregenen
![]() |
Het voorjaar geeft mij altijd erg veel energie. Met de dingen die vorig jaar niet goed zijn gegaan, kun je in het voorjaar weer aan de slag. Neem beregenen. Ondanks dat er veel regen viel in februari, is het nu alweer ontzettend droog in de Achterhoek.
Non-stop beregenen
Afgelopen winter analyseerden we wat het beregenen vorig jaar heeft gekost en vooral wat het heeft opgebracht. Eind april zijn we toen al gestart en we zijn non-stop doorgegaan tot half september. Van ons land is 45 hectare geschikt om via een elektrische pomp te beregenen.
Zeven snedes of tweeënhalf
Eén perceel aan huis kunnen we niet beregenen. Hier hebben de koeien slechts één keer geweid. In de zomer hebben we dit perceel nog uitgemaaid en er een paar balen gras van gemaakt. In september lukte het nog om er een snede van te zomerstalvoeren. Uiteindelijk haalden we van dit perceel ongeveer 2,5 snedes gras. Een naastgelegen perceel konden we wel beregenen. Dat konden we daardoor steeds blijven maaien. In totaal leverde dat zeven goede snedes op. Beregenen leverde dus een verschil op van 4,5 snedes.
6.000 euro extra energiekosten
Daartegenover staat het kostenplaatje. Per dag zijn we al snel twee uur bezig met het verplaatsen van de haspel. Daardoor lopen ook de trekkeruren op. Door het intensieve gebruik van de haspel zijn er ook extra onderhoudskosten. Wij waren vorig jaar in totaal 6.000 euro meer kwijt aan energiekosten in de maanden dat we aan het beregenen waren. Hadden we in plaats van een elektrische pomp gekozen voor beregenen met een stationaire dieselmotor, dan zou dat ongeveer 18.000 euro aan diesel hebben gekost.
Op tijd beginnen
Jarenlang was de discussie of beregenen van grasland wel uit kon. Maar deze opmerking heb ik afgelopen jaar bij ons in de buurt niet meer gehoord. Als je kunt beregenen, is het niet meer de vraag of je moet beregenen, maar wanneer. De crux is op tijd beginnen. Het verschil van 4,5 snedes vorig jaar heeft ons wel geleerd dat als je een dag te laat start met beregenen in het voorjaar, je dat de rest van het jaar niet meer inhaalt.
REAGEER