Economie

Blauwtong drukt kalverexport en kalverprijzen

Italië en Kroatië bieden kansen als exportlanden, omdat het beleid rondom blauwtong hier soepeler is
Italië en Kroatië bieden kansen als exportlanden, omdat het beleid rondom blauwtong hier soepeler is

Sinds het blauwtongvirus in Nederland is vastgesteld, is de prijs voor nuchtere kalveren en starters (kalveren ouder dan 12 weken) verder afgenomen.

Verwacht wordt dat deze lagere prijzen aanhouden door het toenemende aantal besmettingen en het wegblijven van een vaccin. Dat meldt vakblad De Kalverhouder.

Noteringen zijn gekelderd

De noteringen voor zwartbonte kalveren en Belgisch witblauwen zijn sinds begin september gekelderd, blijkt uit cijfers van Veemarkt Purmerend. De notering voor zwartbonte kalveren nam sinds begin september af met 35 euro, de notering voor Belgisch witblauwen zelfs met 60 euro.

Eerder lag de kalvermarkt al onder druk door het grote aanbod van nuchtere kalveren. De blauwtongsituatie komt hier nu bovenop. Het snel hervatten van de export is belangrijk om de handelsstromen te herstellen.

Vaccinatie missende schakel voor export

Doordat Nederland geen blauwtongvrije status meer heeft, is het exporteren van kalveren moeilijker. Sommige landen, waaronder België en Spanje, hebben regelgeving waarin is vastgelegd dat dieren ouder dan 70 dagen tegen het blauwtongvirus gevaccineerd moeten zijn. Voor het type virus dat nu heerst, is echter voorlopig nog geen vaccin beschikbaar. Daarom valt de export van starters hier al weg. Voor dieren met een leeftijd onder de 70 dagen is het beleid dat de kalveren twee weken voor verplaatsing behandeld moeten worden met een insectenwerend middel en dat er bij het koppel een PCR-test moet worden gedaan.

Het beleid is in Duitsland ongeveer hetzelfde, al ligt de leeftijdgrens daar op 90 dagen en moeten de kalveren 60 dagen voor export in een stal met knutwerend gaas verblijven.

Focus op Italië en Kroatië

Exportlanden die nu wel potentie hebben zijn Italië en Kroatië. Deze landen hebben allebei geen blauwtongvrije status, waardoor het beleid hier soepeler is. Indien starters zijn behandeld met insectenwerende middelen en er een bloedonderzoek is gedaan, mogen zij naar deze landen geëxporteerd worden. Volgens handelaren is er vanuit deze landen ook voldoende vraag naar nuchtere kalveren en starters, schrijft De Kalverhouder.

Ook Polen en Hongarije bieden kansen voor de export. Deze landen hebben geen extra veterinaire regels rondom blauwtong. Hierbij is het enkel nodig om met deze landen afspraken te maken om de dieren hiernaartoe te exporteren.