Economie

Alfa: saldo bijna 5 euro hoger dan vijfjarig gemiddelde

De afschrijving op onder meer zonnepanelen en windmolens is afgelopen jaar bijna verdubbeld
De afschrijving op onder meer zonnepanelen en windmolens is afgelopen jaar bijna verdubbeld

Het bedrijfssaldo van melkveehouders ligt in boekjaar 2021-2022 met 29,18 euro per 100 kilogram melk 4,75 euro hoger dan de vijf jaren daarvoor. Dat meldt Alfa Accountants en Adviseurs.

De top 25 procent komt met 2,50 euro boven het gemiddelde bedrijfssaldo zelfs uit op bijna 32 euro per 100 kilogram melk. Vooral de hogere melkprijs (+7,73 cent) en de stijgende omzet en aanwas (+1,21 cent) dragen bij aan het gestegen saldo.

Voerkosten met drie cent gestegen

Ook de toegerekende kosten namen afgelopen jaar toe. De kosten van aangekocht voer kwamen uit op 14,13 cent, drie cent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. De aankoop van meststoffen liet eveneens een fikse stijging zien: een verdubbeling van 0,80 naar 1,61 cent per kg melk.

Fosfaatkosten verdubbeld

Ook bij de vaste kosten zijn er er een aantal uitschieters. Zo stegen de kosten voor gas, water en elektra met 28 procent. Ook de fosfaatkosten zijn royaal verdubbeld voor zowel lease als afschrijving. Alfa concludeert op basis daarvan dat melkveehouders afgelopen jaren behoorlijk hebben geïnvesteerd in groei van de veestapel en/of een toenemende productie.

Afschrijving op zonnepanelen en windmolens

Het valt het accountantskantoor ook op dat de afschrijving op onder meer zonnepanelen en windmolens afgelopen jaar bijna verdubbeld is: van 0,05 naar 0,10 cent per kg melk.

Alfa waarschuwt bedrijven wel om voor te sorteren op de aanslag voor de inkomstenbelasting. Bij een verwacht fiscaal resultaat van ruim 10 cent per kg melk is gemiddeld een aanslag te verwachten tussen de 35.000 en 45.000 euro. ‘Investeringen in alternatieve energie, keuzes in bedrijfsstructuren en tijdig anticiperen op grote uitgaven en investeringen zijn van groot belang om de belastingdruk te optimaliseren’, constateert Geert Veenstra, relatiemanager van Alfa.