De Weideman

Tip van de Weideman: Zolang de voorraad strekt

Door de koeien dagelijks een vers perceel te geven is de kans het grootst dat het lukt om de percelen met een goede graslengte de winter in te laten gaan
Door de koeien dagelijks een vers perceel te geven is de kans het grootst dat het lukt om de percelen met een goede graslengte de winter in te laten gaan

Het is dat de blaadjes al vallen, anders zou je denken dat het voorjaar was met al dat donkergroene gras in je land!

De koeien hebben het naar de zin in de wei. Het gras smaakt ze nog prima. De groei zat er afgelopen tijd goed in, maar dat neemt met de kortere daglengte af. Vanaf nu is het een kwestie van benutten wat er nog staat – zolang de voorraad strekt.

Dagelijks een vers perceel

Gebruik alle bereikbare percelen en geef de koeien dagelijks een vers perceel. Als het meezit kun je in een week of drie een volledige ronde draaien over al je percelen. Op die manier is de kans het grootst dat het lukt om je percelen met een goede graslengte de winter in te laten gaan. Bij voorkeur niet langer dan 10 centimeter. Uiteraard leveren ook de pinken nog lekker lang hun bijdrage aan het grote opmaken en benutten.

Schoon maaien of weidebloter gebruiken

Percelen waar je niet kunt weiden zijn misschien nog te maaien voor stalvoeren. Anders zou ik ze schoon maaien of de weidebloter gebruiken om ze kort te krijgen. Krijg je een flink koppel schapen geregeld dan kun je je (een deel van) die moeite besparen.  

Voorraad laten staan

Wellicht durf je het aan om op een paar hoger gelegen percelen wat voorraad te laten staan, om daar in het voorjaar extra vroeg op te gaan voorweiden. Met zachte winters als die van afgelopen jaren ging dat goed en als het onverhoopt flink gaat vriezen, dan heb je het risico beperkt tot enkele percelen.

de Weideman