De Weideman

Tip van de Weideman: Zo blij als een kievit

Intussen genieten de kieviten uitbundig van de natte weilanden
Intussen genieten de kieviten uitbundig van de natte weilanden

Nou, het aftellen naar weidegang ging jammer genoeg toch wat langer duren. Het zal op veel plekken ook direct na het weekend nog te nat zijn om de koeienhoeven te laten roffelen.

Intussen genieten de kieviten uitbundig van die natte weilanden. Het is makkelijk wormen vangen in de zachte zode en met al die voedselrijkdom slaan ze volop aan het broeden op net iets hogere en drogere plekjes, ook tussen de plassen. Misschien iets om rekening mee te houden als je straks nog percelen wilt bemesten en ander landwerk te doen hebt.

Niet druk maken om mest

Maak je niet al te druk om kunstmest en drijfmest die er nog niet op ligt. Is het gras op sommige percelen straks te lang om de mest er nog goed op te krijgen? Dan is het vaak na een eerste keer weiden ook nog goed uit te voeren. En zelfs na (vroeg) maaien is dierlijke mest uitrijden nog een optie. Want ja, als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. En voor kunstmest is mijn advies om dat op weidepercelen pas te strooien na eerst een week weiden als je Nieuw Nederlands Weiden toepast, of een week of twee bij omweiden.

Snel aantal uren opschroeven

Als het land eenmaal draagkracht heeft om te weiden staat er al een behoorlijke graslengte. Dan is het dus zaak om niet aarzelend te beginnen, maar snel het aantal uren weidegang op te schroeven naar volop weiden. Bij Nieuw Nederlands Weiden kun je eventueel bij veel te veel gras overwegen je eerste weideplatform te verkleinen, om de graslengte beter tussen de 8 en 12 centimeter te kunnen houden. Daag je koeien maar eens flink uit en het helpt dan als je de bijvoeding terugneemt. Intussen hopen we op een zonnetje, dan worden we zo blij als een kievit …

de Weideman