Tip van de Weideman: Welkom in de zomerdip!

Heerlijk toch, een weekje ouderwets wisselvallig weer. Daar frist de boel van op, het verzacht de harde toplaag en het gras kan weer aan de groei.
Ik ga de pret wel een beetje bederven, want gras is door het seizoen heen voorspelbaar. Vanaf de 150e dag belanden we in de zomerdip en die brengt met zich mee dat een steeds groter deel van het gras wil bloeien. Minder vem, minder ruw eiwit en een hoger aandeel NDF dus.
Maaien dat bloeiende spul
Zelfs als het gras nog maar drie weken aan de groei is, kun je dat bloeiende spul maar beter bij de eerste gelegenheid maaien. En als het er al zes of zeven week staat, verwacht dan niet dat het nog een dikke maaisnede wordt. Ik zeg: maaien die hap.
Trend voorspelbaar over seizoen
Gras kan de ene week wat sneller groeien dan de andere en bij een weerswisseling wil de samenstelling wel eens wat variëren. Vooral qua eiwit. Maar over het seizoen heen is de trend juist heel voorspelbaar. De zomerdip is er elk jaar wel ongeveer vanaf eind mei.
Een goed rantsoen voor elk seizoen
En 100 dagen later, rond begin september, heb je de verandering van zomer- naar najaarsgras dat malser, energierijker en vooral veel eiwitrijker is. Met dank aan voldoende vocht in een warme bodem met volop mineralisatie. Gebruik die cruciale data om te sturen op een goed rantsoen voor elk seizoen.
Je weidegras heeft straks ook minder te brengen dan in het voorjaar. Ook de opname is wat lager, pas dus je bijvoeding daarop aan. Een smakelijke kuil van eerste snee 2024 zou nu heel goed van pas komen. En mogelijk één of twee kg droge stof mais om wat energie bij te voeren.
Zorg voor tegenwicht
De zomerkuilen die je de komende weken gaat maken, zijn waarschijnlijk minder eiwitrijk en passen daarom straks heel goed bij het verse gras in het najaar. Het weidegras of stalvoergras is dan juist erg eiwitrijk en heeft tegenwicht nodig van smakelijke, maar eiwitarme kuil. Zorg dus dat je die najaarsgeschikte kuil tegen die tijd ook kunt aanspreken.
