De Weideman

Tip van de Weideman: Wel of geen drijfmest? Drie scenario’s rond weiden

Door water aan de mest toe te voegen, zakt de mest beter tussen het (lange) gras
Door water aan de mest toe te voegen zakt de mest beter tussen het (lange) gras

Lang gras in het land, volop kans om alvast met voorweiden voor groeitrappen te zorgen, zie mijn vorige tip!

Ik zie steeds meer veehouders die dat advies opvolgen. Bij bemesten zit dat lange gras soms in de weg. Afgezien natuurlijk van de plekken waar ganzen het land kaal hebben gevreten. In dat geval kun je vrij normaal mest uitrijden als de bovenkant stevig genoeg is om het zonder insporen voor elkaar te krijgen. Als je normaal 40 kuub per hectare aanwendt op maaipercelen, zou ik overwegen om het nu bij 30 te houden, want het is zo’n vroeg voorjaar dat er over zes weken al een maaisnede kan staan! Ga je erop weiden, geef dan nu maximaal 20 kuub mest, anders wordt de smaak een probleem. 

Water bij de mest

Heb je wel langer gras staan, zeg maar net onder de 15 centimeter, dan kun je proberen om met aandacht netjes te bemesten. Met een flinke portie water erbij gaat dat nog beter: dunne mest zakt tussen het gras door in de sleuf. Zorg altijd voor schoon en goed werk, zie de tips van Bemest op z’n Best! 

Is draagkracht voor mest uitrijden nog een probleem, wellicht lukt het met kunstmest strooien eerder: dan start je het gras op met kunstmest en ga je na een vroege eerste snede bemesten met dierlijke mest. 

Langer dan 15 cm: geen drijfmest meer

Heb je geen draagkracht en/of is het gras meer dan 15 centimeter lang (de lengte van een pen), neem dan voor lief dat het niet meer lukt. Gebruik kunstmest en door het uitblijven van mest ook een beetje kali en maai het zo snel mogelijk. Na een lichte eerste snede krijg je vast een super hergroei en kun je de mest alsnog heel goed benutten. Overigens, 15 centimeter is een prima weidesnede, dus als het effe kan is weiden de mooiste optie om het te benutten …