De Weideman

Tip van de Weideman: Weideseizoen 2023 vergde snel schakelen en flexibiliteit

Snel schakelen van nat naar droog en weer van droog naar nat was vaak nodig in het weideseizoen 2023
Snel schakelen van nat naar droog en weer van droog naar nat was vaak nodig in het weideseizoen 2023

Niks is onmogelijk, zei ik vorige week. Maar met al dat water in de wei zal een mooi toetje zoals vorig jaar er nauwelijks in zitten.

Jongvee weiden kan nog, maar blijf opletten dat ze goed aanbod krijgen en dat ze je land niet kapotlopen! Het seizoen begon nat en kende een moeizame start en nu lijkt het zo’n beetje te eindigen met de natste herfst sinds tijden.

Getest als weidende boer

In veel opzichten werd je als weidende boer getest op je vermogen om te zien wat er gebeurt en vervolgens meteen aan de goede knoppen te draaien. Vroeg beginnen kon, maar wie net iets later was moest afwachten en kreeg een start in lang gras. Waar het in april te nat was, moesten de koeien tijdelijk weer op stal. In juni werd het in een paar weken kurkdroog en gingen ze op veel plekken om die reden weer achter de deur.

Van nat naar droog, van droog naar nat

Snel schakelen van nat naar droog en weer van droog naar nat is een lastig vak. Je moet bij droogte op zeker moment inzien dat je beter je verlies kunt nemen dan door te modderen, omdat je dan de grasgroei over een veel langere periode stilzet. Onderdeel van je plan B is dat je voor zo’n korte opstalperiode een portie balen hebt staan van goede smaak en inhoud.

Veel gras in ‘Hollandse zomer’

Met regen in juli ging het gras weer flink aan de groei en was het nodig om de maaier als resetknop te gebruiken om goed smakelijk etgroen te krijgen voor een nieuwe start met weidegang. We hebben weer gemerkt dat er in een ouderwetse ‘Hollandse zomer’, zoals we die vanaf half juli tot en met augustus kregen, heel veel gras groeit, ook na droogte. Het leverde ook mooie voorraden graskuil op met prima gehaltes.

Nog een paar lessen:

  • Bemesting met mest en kunstmest is de kunst van het verdelen (vaker kleine beetjes)
  • In voorjaar en najaar mooie voederwaardes vers op stam, waarmee je eiwitaankoop kunt besparen.
  • Wie een goede infrastructuur heeft van dammen en kavelpaden, heeft meer beweidingsruimte in natte periodes, zoals dit voorjaar en najaar.

Flexibiliteit en gemoedsrust

Terugkijkend haal ik er als rode draad uit dat je klaar moet zijn om te besluiten en dat je daarvoor steeds een plan B achter de hand hebt en flexibel bent. Met het motto ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’. Heb je dat, kun je dat, dan zorgt die flexibiliteit juist voor gemoedsrust … als je begrijpt wat ik bedoel.

Wat zijn jouw lessen?

Ten slotte: wat zijn eigenlijk jouw lessen uit 2023? Zet voor het voorjaar, de zomer en het najaar eens op een rij hoe flexibel jij kon zijn, hoe je geschakeld hebt en wat het opleverde aan gras in de koe, uren weidegang, ureum, aangekocht eiwit, kuilgras van de gewenste kwaliteit en dergelijke. Doe het zo mogelijk met je adviseur en stel jezelf dan een paar doelen/plannen voor volgend jaar.

Het was mij een groot genoegen om met je mee te denken over weidegang en ik wens jullie heel veel sterkte met de blauwtongsituatie. We spreken elkaar volgend voorjaar weer!

Weideman handtekening