De Weideman

Tip van de Weideman: Weidegang in tijden van blauwtong

Blijf je het jongvee weiden om het herfstgras te benutten, houd ze dan wel dagelijks in de gaten
Blijf je het jongvee weiden om het herfstgras te benutten, houd ze dan wel dagelijks in de gaten

Blauwtong grijpt om zich heen en zorgt voor veel zieke en dode schapen, maar ook voor zieke koeien en pinken. Wat is wijsheid voor weidegang?

Sommige dierenartsen zijn ervan overtuigd dat je koeien en jongvee maar beter op kunt stallen. Dat kan een veiliger gevoel geven. Het is goed om te weten dat de knutten die het virus verspreiden er vooral zijn tussen zonsondergang en -opkomst en dan vooral bij bos, stilstaand water en op windstillere plekken. Mogelijk worden dieren daar vaker gestoken en worden ze heftiger ziek. Daarom is  ’s avonds en ’s nachts opstallen en het vee zoveel mogelijk bij bos en water weghouden te overwegen.

Weiland positiever dan stal

Sommige koeien worden doodziek, geen redden aan. Bij veel andere is het beperkt tot een pijnlijke bek en weinig vreten. Vers en sappig gras gaat dan nog het best naar binnen, dat horen we ook van schapenhouders die zieke dieren verplegen. Verder is voor zieke dieren beweging pijnlijk en kunnen ze bevangenheid ontwikkelen. Dan is een weiland positiever dan de stal, lijkt mij.

Dagelijks in de gaten houden

Bij jongvee is de schade bij ziekte lager, omdat melkverlies geen rol speelt. Blijf je ze weiden om het herfstgras te benutten, houd ze dan wel dagelijks in de gaten. Dan kun je een ziek dier snel ondersteunen in overleg met je dierenarts. Tot zover voorzichtige adviezen, op basis van ervaringen van veehouders en dierenartsen. Meer duidelijkheid en onderbouwing is er helaas nog niet!

Geef een ruim aanbod

Blijf je weiden, geef de dieren dan een heel ruim aanbod en elke dag een nieuw perceel. Later op de ochtend is het gras droger en vreten ze beter en in de loop van de dag zit er iets meer suiker in.

Gebruik alle percelen waar de koeien kunnen komen als weideplatform. En het verse gras van veldpercelen valt wellicht te benutten met stalvoeren, waar je eventueel ook een buurman of een loonwerker voor in zou kunnen huren. Zit je buurman royaler in het gras, probeer dat dan mee op te voeren.

Eigen goedkope eiwitteelt

Geef de koeien op stal een energierijke aanvulling naast het verse gras: dat kan een paar kg mais zijn, maar ook een eiwitarme, goed smakelijke kuil is geschikt. En natte of droge pulp is er ook heel mooi spul voor! Herfstgras heeft nog een mooie portie eiwit. Het is je eigen goedkope eiwitteelt waar je nog het meest van benut als je het rechtstreeks in de koeien of het jongvee kunt krijgen. Ik wens iedereen veel sterkte en wijsheid.

Weideman handtekening