De Weideman

Tip van de Weideman: Waar leg je een afwijkende partij kuilvoer neer?

Bedenk goed waar je je gras neerlegt, tipt De Weideman
Bedenk goed waar je je gras neerlegt, tipt De Weideman

Geleidelijk gaat het met het weer de kant op die we hopen en verwachten van een junimaand. 

Kon je in mei een keer maaien, dan staat er nu een mooie tweede snede die er binnenkort wel af kan of moet. Zeker als het gras in de bloei schiet, want dan dalen de voederwaarde en verteerbaarheid. Engels raaigras wil van nature tussen 20 mei en 10 juni een keer bloeien. Ben je aan het weiden, dan heb je extra reden om te maaien voor etgroen en groeitrappen. 

Porties met lager eiwit

Haal je een normale kwaliteit tweede snede van het land, dan kun je daar alle kanten mee uit. Maar het natte voorjaar gooide de bemesting nogal eens in de war. En dat, samen met wat bloei in het gras, zorgt ook voor porties met lagere ruweiwitgehaltes. 

Daarom is het goed te bedenken wat je met zo’n partij wilt doen. Misschien kun je het kwijt in een lasagnekuil bovenop je voorjaarsgras, of op een plek waar latere najaarskuil overheen komt, die doorgaans hoog eiwit bevat en vochtig is. Apart inkuilen in balen is ook een optie. Want dat biedt kansen om het afwijkende voer op de goede momenten slim te combineren met andere partijen en met weidegras. 

Plek op het erf doet ertoe

De kwaliteit die je nu wint heb je niet helemaal in de hand, maar je hebt nog veel te kiezen als het gaat om het seizoen waarin je het benut en met welk ander voer je het combineert. In de zomer is de graskwaliteit wat minder en past daar een hoge kwaliteit kuil bij in de bijvoeding. Maar het najaarsgras met doorgaans hoog eiwit vraagt juist om een ‘tegenhanger’ in de vorm van smakelijke en drogere kuil met een lager ruweiwitgehalte. En dan is het fijn als je zo’n portie hebt staan en er ook nog bij kunt ... Dus zelfs de plek op het erf doet ertoe, vooral nu we weer grotere voorraden kuilvoer krijgen!