De Weideman

Tip van de Weideman: Voorweiden is troef

Voorweiden kost een klein beetje opbrengst bij de eerste snede, maar zorgt wel voor meer eiwitkwaliteit
Voorweiden kost een klein beetje opbrengst bij de eerste snede, maar zorgt wel voor meer eiwitkwaliteit

Speenkruid bloeit, het gras kleurt donkergroen en ik krijg zin om jullie weer gevraagd en ongevraagd van advies te dienen. 

Het lange gras dat hier en daar staat is zo’n vraag. Meer dan 15 centimeter? Dan is het bijna geen doen om de mest in sleufjes in de zode te krijgen. Volgens mij zijn er dan een paar opties. Gaat het om percelen waar je straks wilt weiden? Geef het dan een halve (voorjaars)kunstmestgift en ga meteen als het kan (draagkracht!) voorweiden. Laat de koeien er een paar uur weiden om er een laag af te vreten en geef ze de volgende dag een nieuw perceel. 

Nu meer suiker in ‘najaarsgras’

Vooral als je omweiden toepast is dit handig om al heel vroeg wat groeitrappen aan te leggen. Je staat nog verbaasd hoe lekker de koeien dat gras vinden. Het gras dat in het najaar bleef staan is nu beter van smaak, er zit dankzij de winter wat meer suiker in. 

Op percelen waar je wilt maaien, kun je ervoor kiezen om nu niks te doen en bij de eerste gelegenheid te maaien en in te kuilen om daarna te bemesten. Maar ook daar is voorweiden een optie, als je met de koeien vlot een ronde kunt maken en die maaipercelen mee kunt nemen. Deze percelen geef je dan na het voorweiden een mestgift, de weidepercelen kunstmest.

Betere eiwitkwaliteit met voorweiden

Van voorweiden is uit onderzoek bekend dat het een klein beetje opbrengst kost bij de eerste snede, maar het bezorgt je wel meer eiwitkwaliteit. Tegelijk zorgt het voor betere uitstoeling en daarmee in de loop van het seizoen iets meer opbrengst. 

Kortom, best een aardige optie dat voorweiden. Maar dan moet het weer nog meezitten, want draagkracht is op veel plaatsen het probleem en er vallen weer buitjes. Hier en daar zie je een geluksvogel met koeien buiten.