De Weideman

Tip van De Weideman: ureum maakt bokkesprongen

Hooi is volgens De Weideman een prima optie om mee bij te sturen bij een hoog ureum
Hooi is volgens De Weideman een prima optie om mee bij te sturen bij een hoog ureum

Regen, het doet wat met je. Om het gras wat te helpen na de droogte ging menigeen toch maar wat kunstmest strooien. Het is ook heerlijk om weer genietend te kunnen kijken naar donkergroen en groeiend fris gras. Koeien zijn happy in de koelte … en zo is het weiden weer fijn.

Wees er wel op bedacht hoe je bemest hebt en kijk goed wat dat oplevert in de samenstelling van het gras. In de versgrascijfers zagen we vorige week al ruweiwitgehalten van 256 en 280 gram per kilogram droge stof verschijnen en het zal deze week ook hoog zijn, verwacht ik.

Direct bijsturen

Het zou zo maar kunnen dat het ureumgehalte in de melk daar bokkesprongen van gaat maken, over de 20, richting de 30 en zelfs hoger. Durf dan ook direct bij te sturen door minder (eiwit)krachtvoer te geven en meer energierijk ruwvoer. Dat kan met een paar kilo mais, of met smakelijk kuilvoer met een wat lager eiwitgehalte. Hooi of droge pulp, ook prima opties.

Eiwit corrigeren

Voor de veelweiders heb ik een wat dubbele boodschap. Goed om het najaarsgras te benutten, maar als het dunne mest en hoog ureum oplevert, heb je misschien toch wat meer bijvoeding op stal nodig om het eiwit te corrigeren. Op bedrijven met veel vers gras heb je nu behoefte om daarnaast kuilen te kunnen voeren met smaak en energie, maar wat minder eiwit. Die zijn momenteel schaarser dan vorig jaar om deze tijd.

de Weideman