De Weideman

Tip van de Weideman: Topmoment om dag en nacht te weiden

Het is nu een goed moment om naar dag en nacht weiden te gaan
Het is nu een goed moment om naar dag en nacht weiden te gaan

Volop gras met veel suiker. Dit is je kans om grote stappen te maken met vers gras.

Benut de tijd overdag voor weidegang, door je platform groot genoeg te maken en wat minder bij te voeren. Maar het is ook een goed moment om naar dag en nacht weiden te gaan. Heb je daarvoor voldoende huiskavel (minder dan drie koeien per hectare), dan is het een optie om nog meer vers gras tot waarde te brengen.

Oké, daar ligt voor veel veehouders een drempeltje. Van nu zes of acht naar twaalf of veertien uur weidegang, dat betekent zo’n twaalf kilo droge stof aan vers gras rechtstreeks uit de wei. Om dat te benutten draai je de bijvoeding op stal fors omlaag. Je geeft de koeien na het melken één of twee uur de kans aan het voerhek en de rest halen ze maar buiten op.

Liever omweiden dan standweiden

Omdat je minder kunt bijsturen met de bijvoeding, past omweiden beter dan standweiden. Laat de koeien maximaal twee dagen in hetzelfde perceel. Maar het mooiste is iedere dag een nieuw perceel of stripgrazen, waarbij je overdag een verse strip geeft en ’s nachts nog eens een nieuwe strip. Je hebt dan vrij snel grip op hoeveel oppervlakte ze nodig hebben en je kunt op grasaanbod en -kwaliteit sturen door een groter of kleiner stuk te geven.

Grijp je kans om echte grasboer te worden

Met dag en nacht weiden is het vlot mogelijk om minimaal 20 tot zelfs 50% meer vers gras uit de wei te laten ophalen. Daar melk je prima van en je bespaart veel op inkuilen, mest uitrijden en bijvoeren.

Heb je zin om een echte grasboer te worden? Grijp je kans. Wil je er nog even over nadenken, bijvoorbeeld omdat je dan ’s morgens eerst nog koeien moet halen, na de eerste snede is ook een goed moment. Zoek wel even op internet naar zo’n automatische poortgreep die op een ingestelde tijd open gaat ... Gemak dient de mens.

Weideman handtekening